menu Home
Blog

Ziekte verwensingen, dat doe je niet.

Paul | 20 november 2022

door Corine Stolk

Ergens in een Facebookgroep had iemand zo’n spreuktegeltje geplaatst met een tekst die we allemaal weleens voorbij hebben zien komen.

Dit keer nam ik de tijd om daarop te reageren, gewoon omdat het zo’n verkeerde tekst was en is, en dat terwijl ik de intentie ervan echt wel begrijp.

Het woord “kanker” wordt immers te pas en te onpas gebruikt om vooral anderen uit te schelden.

Zij die met de ziekte te maken hebben (gehad), zelf of in hun nabije omgeving, weten wat de ziekte inhoudt en zullen die ziekte niet of nauwelijks aan iemand anders toewensen. Waar ik me met name aan stoorde, was dat er vermeld stond “het vechten tegen kanker”. Strikt genomen zijn er in het woordenboek van Van Dale twee definities te vinden voor het woord “vechten”: 1. het met blote handen of met wapens opnemen tegen elkaar, tegen iemand = strijden; 2. vreedzaam proberen te bereiken, verkrijgen: vechten voor zijn bestaan. Vechten tegen een ziekte, specifiek tegen kanker staat er niet tussen en terecht. Een ieder die kanker heeft of krijgt weet dat het toch vooral een kwestie van vette pech is. Op het moment dat de diagnose is gesteld, wordt er gekeken of je te behandelen bent, wat daarvan het plan van aanpak wordt en zul je indien mogelijk de behandeling ondergaan. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en dat zouden dan de kneuzen zijn die niet of onvoldoende hebben gevochten? Het kan toch zeker niet dat je mensen op zo’n manier wegzet. Dus denk even na voordat je weer zo’n standaardtekstje gebruikt en/of het zelfs nog gaat lopen verdedigen.

De foute tekst.
Een prima tekst

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.