menu Home
AlgemeenBlogRadio Nieuws

Uitgelezen Aanzet over pesten

Paul | 13 april 2024

Zaterdag 13 april hebben we een thema-uitzending gemaakt over ‘pesten’.
We spraken met ‘oud’ kinderburgemeester Meike Oosterwijk over haar speerpunten tijdens haar ambtsperiode. Eén daarvan was pesten tegen gaan. Meike verzon de pest-bussen. Een brievenbus op een onopvallende plek in de school waar kinderen die gepest worden of andere problemen hebben een briefje in kunnen doen. De bus wordt geleegd door een vertrouwenspersoon van de school. De pest-bussen hangen zelfs in Groningen. Heb je geen pest-bus op school dan zou je het idee met je meester of juf kunnen bespreken.

Wijkagent Jack Demmers gaat op uitnodiging langs bij scholen om daar te praten over pesten. Hij maakt, met de kinderen uit groep 7 en 8, cyberpesten bespreekbaar. Online pesten en uitschelden is met een mobiele telefoon heel makkelijk en gaat ook na schooltijd en in het weekend door. Jack verteld over de schrijnende gevallen. Ook komt Sexting aan bod in het gesprek. Het delen van naaktfoto’s is een misdrijf en dus ook strafbaar strafbaar. Op de Ridderkerkse scholen zijn door de politie flyers uitgedeeld voor een bijeenkomst in theater Het Plein voor ouders/verzorgers van kinderen uit groep 8 die de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs.

“Goud op School”, een mooie naam voor een methode om kinderen weerbaarder te maken. De regel is eigenlijk heel eenvoudig, behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. Vanaf groep 1 tot en met groep 8 wordt met deze methode voorbereid op het leven. De handvatten die aangereikt worden zijn ook op oudere leeftijd te gebruiken. de bedoeling van deze lessen is om het pesten juist voor te blijven en om een fijne leerplek te creëren. Dorien Griffioen verteld uitgebreid over de methode die ze samen met Mieke van Velzen heeft ontwikkeld.

In de bibliotheek zijn er heel veel boeken te vinden met het onderwerp ‘pesten’. Voorleesboeken voor de aller kleinste tot boeken voor ouders/verzorgers waar tips in staan hoe je het gesprek over pesten met je kind begint. We bespraken een deel van de activiteiten en speciale aandacht was er voor de gast die de bieb op 13 juni om 20:00 uur mag ontvangen. Niemand minder dan Splinter Chabot komt dan naar Alblasserdam. Wilt u er bij zijn ? Neem dan contact op met de bibliotheek.

Een kind dat gepest word praat er thuis niet over. Als ouder/verzorger zijn er wel een aantal signalen om op te letten. Een kind dat graag naar school ging wil ineens niet meer, kan huilbuien krijgen, doen alsof het ziek is, kapotte fiets of kleren, kan geld pikken of heeft blauwe plekken. Probeer rustig het gesprek aan te gaan en vertel dat u graag wil helpen om het te stoppen. Laat het kind merken dat hij/zij er niet alleen voor staat.

Heeft u na het beluisteren van het programma nog behoefte aan verdere informatie kijk dan op de website oudersenonderwijs.nl
Informatie over de bibliotheek Alblasserdam is ook te vinden op hun Facebookpagina
Meer informatie over “Goud op School
Met wijkagent Jack Demmers in contact komen kan via het algemene nummer van de politie 0900 – 8844

Gemist? Luister hieronder terug!

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.