menu Home
PolitiekRadio Nieuws

Enerverend afsluitend verkiezingsdebat van Ridderkerk FM

Paul | 12 maart 2022

door Jan Hein Visser

Op zaterdag 12 maart organiseerden Ridderkerk FM in Bieb aan Zet / Burgerzaken het laatste grote debat voorafgaande aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Acht politieke partijen die in Ridderkerk om de gunst van de kiezer strijden kruisten de degens. Sommige partijen kwamen daarbij wat beter uit de verf dan anderen. Deelnemers waren PvdAGroenlinks, CDA, VVD, Christenunie, SGP, Partij 18+ Echt voor Ridderkerk en last but not least Leefbaar Ridderkerk.

Een flinke clash ontstond tussen enerzijds PvdAGroenlinks en anderzijds Leefbaar Ridderkerk én de VVD over het financieel steunen van minima in moeilijke tijden. Dat gaat over zaken zoals actueel ook de energierekening. De meer rechtse partijen vinden dat hun opponent te hoge percentages naar minima wil, terwijl ook alle hardwerkende ondernemers erdoor worden getroffen. De meest gerichte vraag over het minimabeleid stelde overigens Cora van Vliet van Echt voor Ridderkerk die graag in dit ene geval een oranje stoplicht had gehad want ‘we zijn niet tegen de stelling om het beleid te verruimen, maar de grote vraag is wie gaat dat dan allemaal betalen?’

Het meest opmerkelijke moment gedurende het hele debat was eigenlijk wel tijdens de discussie over de afvaltarieven waarin de huidige coalitiepartij 18+ nog maar eens duidelijk en ruiterlijk toegaf spijt te hebben van de eigen foute keuzes rondom het variabel tarief. Lijsttrekker Henk van Os is niet blij met de uiteindelijke uitwerking voor met name oudere hoogbouwbewoners, maar ook de interval van het legen van de minicontainers van restafval is volgens de partij geen succes.

Een ander veelbesproken onderwerp is – in samenhang met de woningnood – vernieuwing in met name het gebied rondom het centrum. Het gaat daarbij om de voormalige huishoudschool en de belendende katholieke kerk. Voor die laatste is al een sloopvergunning verleend, en voor het slopen van de oude school gaan ook steeds meer stemmen op! Omhalen, platgooien zeggen onder anderen Leefbaar Ridderkerk en de VVD intussen. Met PvdAGroenlinks kwam het nog wel tot een discussie : de groenrode partij vindt dat Leefbaar nogal is gedraaid op dit onderwerp sinds twee jaar: Leefbaar lijsttrekker Kayadoe bestrijdt dit: ‘immers hebben we ingestemd met eerder gemaakte onderzoekskosten naar behoud omdat je anders toch ook niet kan weten wát er nog mogelijk is’.

Natuurlijk kwam ook het onderwerp veiligheid aan de orde: en dat deze fors onder druk staat mag velen intussen welbekend zijn. Dan gaat het vooral om de zeer ernstige misdrijven tussen jongeren maar ook bij overvallen in de afgelopen jaren. Ook hier hamerde Leefbaar Ridderkerk op de realiteit: we willen een schoon, heel en veilig Ridderkerk maar aldus Kayadoe: ‘de politie is al zo onderbezet, de wijkagent komt sowieso aan niks anders toe dan nooddienst’. Ook sprak Kayadoe zich fel uit tegen het mogelijke voornemen om het politiebureau naar Barendrecht te verplaatsen.

En dat brengt ons bij een ander onderwerp van discussie: veel partijen verschillen onderling nogal van mening over hoe het samenwerkingsverband BAR (de ambtelijke organisatie waar in 2014 Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard zijn opgegaan) moet worden voortgezet. Met name de Christelijke partijen lijken daarbij een duidelijke voorkeur te hebben het te houden zoals het is. Maar 18+ schoof niet onder stoelen of banken ‘er helemaal klaar mee te zijn, met de hele BAR’.

Er waren nog genoeg andere discussies, waaronder over het aanleggen van een Lightrail: en daar staat de VVD toch wel redelijk eenzaam in, hoewel enkele andere partijen het wel steunen. Voorlopig komt dit er niet. En natuurlijk is er het grote verschil van mening over zondagsopening tussen met name de meer liberale partijen en de Christelijke partijen die allen mordicus tegen zijn.

En soms was er natuurlijk ook best gelegenheid voor een beetje humor! Gemist? Of graag nog iets terug willen horen? Het gehele debat is via Youtube alhier geheel terug te kijken:

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.