menu Home
RegioSport

Top arbiter Danny Makkelie bij ASWH

Paul | 15 april 2024

Afgelopen vrijdag 12 april was de 41-jarige internationale voetbalscheidsrechter Danny Makkelie te gast bij ASWH.Hij heeft tot nu toe al een indrukwekkende scheidsrechtersloopbaan opgebouwd. Hij begon op 10-jarige leeftijd bij de pupillen, op 16-jarige leeftijd bij de junioren en toen hij 22 jaar was maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal. In 2011 werd hij een van de jongste FIFA-scheidsrechters ooit. Sindsdien is Danny actief als internationaal scheidsrechter bij Europese bekerwedstrijden, EK’s en WK’s. Ook op het komende EK in Duitsland, dat in juni begint, is Danny vrijwel zeker opnieuw te bewonderen als scheidsrechter.

Scheidsrechter Makkelie was vrijdagavond te gast bij de Businessclub van ASWH, de club waar hij een groot aantal sponsors en overige gasten vermaakte met verhalen uit zijn tot nu toe al rijke scheidsrechterscarrière. Ondersteund met beeldfragmenten uit wedstrijden vanuit de gehele wereld kregen zijn toehoorders een inkijk hoe het leven van een internationaal scheidsrechter zich afspeelt tijdens de wedstrijden. Vooral de werkwijze en de beslissingen van de VAR werden door Danny duidelijk in beeld gebracht. Het zijn vooral de scheidsrechters die soms letterlijk via de headset door de assistenten en 4e official worden toegeschreeuwd dat de speler geel of rood moet hebben. En dan komt de VAR ook nog eens in actie die dan de scheidsrechter naar het scherm roept om te kijken of het inderdaad geel of rood moet worden voor de overtredende speler.

Danny heeft in de loop der jaren ook een band opgebouwd met ASWH. Als jong “broekie” floot hij al vriendschappelijke wedstrijden tussen ASWH en Feyenoord en schaafde hij vele uren aan zijn conditie op ASWH, samen met Marc Nagtegaal die inmiddels ook actief is als scheidsrechter in de eredivisie. Tevens leverde Danny een forse bijdrage aan het opleiden van clubscheidsrechters van ASWH.

Dat het leven van een scheidsrechter niet alleen maar over rozen gaat blijkt uit een voorval van 2007. Openhartig vertelde Makkelie over een moeilijke periode waarin hij belandde naar aanleiding van een discutabele beslissing tijdens de wedstrijd Ajax – FC Utrecht. Na die wedstrijd werd hij ernstig met de dood bedreigd op zijn huisadres. De reden, die discutabele beslissing zou een reden kunnen zijn dat PSV geen kampioen zou worden. Vanaf dat moment werd Danny zwaar beveiligd. Misschien wel gelukkig voor Danny werd PSV toch kampioen. Dat zo’n voorval een enorme impact heeft op het privéleven zal duidelijk zijn.

Ook internationaal gaat het niet altijd voor de wind. Makkelie vertelde de aan zijn lippen gekluisterde toehoorders over wat er tijdens het Europees kampioenschap in Engeland in 2021 hem overkwam. Na drie perfect gefloten wedstrijden, waarin hij door de internationale media de hemel in werd geprezen, kreeg Team Makkelie de halve finale tussen gastland Engeland en Denemarken toebedeeld. Een aan Engeland toegewezen strafschop bleek achteraf zwaar bestraft, wat hem op zware kritiek kwam te staan in diezelfde media die hem, na de hemel ingeprezen te hebben, volledig de grond inboorden.

Wat Makkelie heeft bereikt komt door het onvolprezen teamwork met zijn assistenten. Niet alleen op het veld, ook tijdens trainingen, buitenlandse reizen en onderling vertrouwen. “Teamwork is de sleutel tot succes.” Hij benadrukte diverse keren dat hij en zijn assistenten functioneren als Team Makkelie. In zijn inspirerend verhaal, waarin hij zijn expertise deelt op het gebied van leiderschap, communicatie, presteren onder druk en succesvol samenwerken, zit ook een boodschap voor de aanwezigen uit het bedrijfsleven hoe je succesvol kunt zijn.

Het was een boeiend inkijkje in het leven van een topscheidsrechter.

????????????????????????????????????

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.