Rijsoord wint op karakter, hattrick voor Lulu Statia

Paul | 26 november 2023

door Wim de Rooij

In een sensationele wedstrijd heeft Rijsoord zaterdagmiddag een belangrijke wedstrijd gewonnen. Tegenstander was Alexandria ’66, dat evenveel wedstrijden speelde en evenveel punten als De Kraaien had. Acht punten uit acht wedstrijden. De resultaten van Rijsoord in deze competitie zijn bekend en Alexandria ’66 kent tot nu tot ook een grillig seizoen. Goede resultaten tegen gerenommeerde tegenstanders en dan weer slechte tegen de staart van de competitie. Voor beide ploegen was het belangrijk om deze zaterdagmiddag voldoende punten te scoren om niet de aansluiting met de bovenste helft van de competitie te missen.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest trainer Johan Versluis nog wat puzzelen om de afwezigheid van de afwezige Danny Haasdijk op te vangen. Gelukkig kon de rentree van Kevin Versteeg na een lange afwezigheid ‘gevierd’ worden. Hij werd op het middenveld gestationeerd en insiders weten dat dit niet zijn favoriete plek is, maar trainer Versluis moest toch ook zorgen dat het middenveld voldoende bezet was. Er waren niet veel supporters van Rijsoord aanwezig, maar de paar die er waren leefden hartstochtelijk mee. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Hans Pekaar en die had relatief een makkelijke middag. Geen blessurebehandelingen en geen kaarten. Dat is ook een compliment naar beide teams, die ondanks de grote belangen er een sportieve wedstrijd van maakten.

Kansen over en weer

Al in de eerste minuten waren er kansen over en weer. Eerst was er een schot van Romano Filé, dat net over het doel van Michael de Leeuw ging. Gevolgd door een aanval van Rijsoord, waarbij Enriqué Edomaruse zijn schot in de handen van doelman Donny van Gelder zag verdwijnen. En direct daarop weer een schot van Dorian Lauffer dat, omdat het van richting werd veranderd, makkelijk onschadelijk werd gemaakt. De kaarten waren geschud en het was duidelijk dat beide teams deze zaterdagmiddag moesten en wilden winnen. Daar waar de thuisploeg in het begin de meeste aanvallende acties liet zien, was het Rijsoord dat goed verdedigde en daar waar mogelijk de aanval zocht en ook niet kansloos was. Zo was het Lulu Statia, die later in de wedstrijd een hoofdrol zou vertolken, die net naast het doel van Van Gelder schoot. Het had voor de thuisploeg een waarschuwing moeten zijn. Enkele minuten later was het weer een prima aanval van Rijsoord en nu over rechts. Enriqué Edomaruse zag zijn schot echter voor langs gaan. Na een twintig minuten spelen gebeurde er van alles. Allereerst was het Rijsoord dat vrij eenvoudig een doelpunt weggaf. Een voorzet ging over een tweetal verdedigers van Rijsoord en het was aanvoerder Romano Filé, die vrij eenvoudig de thuisploeg op voorsprong kon brengen; 1-0. Kort daarna had Rijsoord op gelijke stand kunnen komen, maar Casper Gerritse kon zijn hoofd onvoldoende tegen een voorzet zetten om echt gevaarlijk te worden. Aan de andere kant was het kort daarna weer raak door alweer een doelpunt van Filé; 2-0. De supporters van Rijsoord zagen de bui alweer hangen en het zou nog erger worden. Want na ruim een half uur verdedigde Rijsoord niet goed uit en kon Alexandria ’66 overnemen en bracht aanvoerder Filé Dychairo Deekman in stelling: 3-0. Een onoverbrugbare achterstand zou je zeggen, maar deze zaterdagmiddag zou het allemaal anders zijn. Rijsoord bleek duidelijk niet tevreden te zijn met haar eigen spel, gezien de onderlinge irritaties die er in het veld ontstonden. Toch zou Rijsoord in de voorlaatste minuut van de eerste helft nog wat terugdoen, toen Lulu Statia met een vlammend schot van buiten het strafschopgebied een fraai doelpunt maakte; 1-3. Met deze stand ging de rust in.

Na de rust verwachtten de supporters van de v.v. Rijsoord een aanvallend team en een voortzetting van de laatste minuten van de eerste helft. Trainer Johan Versluis had wat wisselingen toegepast. Casper Gerritse werd vervangen door Michael Harding en Stefan Havelaar ruilde zijn plaats in voor Floris Plomp. De speler van het tweede elftal maakte hiermee zijn debuut in de hoofdmacht van Rijsoord. Met de inbreng van Plomp koos Rijsoord meer voor de aanval en werd Kevin Versteeg op zijn toch wel meer favoriete plek in de verdediging neergezet. Rijsoord kwam met opgestroopte mouwen het veld in om wat aan de achterstand te gaan doen. Maar helaas kwam de domper met het vierde doelpunt voor de thuisploeg. Een voorzet vanaf links werd netjes teruggekopt en de totaal vrijstaande Dylan Leune had de hoek maar voor het uitkiezen; 4-1. De wedstrijd leek gespeeld en de supporters van Rijsoord legden zich al neer bij een nieuwe nederlaag. Maar de spelers, onder aanvoering van ‘man of the match’ Lulu Statia wilden dat zeker niet. En vooral niet toen na een half uur spelen Statia uit een vrije schop de stand op 4-2 bracht. De thuisploeg wankelde en Rijsoord rook bloed. En zeker toen twee minuten later een snelle aanval van Rijsoord door alweer Lulu Statia, die de bal van Michael Harding in de loop meekreeg, doeltreffend werd afgerond en er een fraaie hattrick van maakte; 4-3. Vanaf dat moment was het een echt voetbalgevecht met veel inzet van beide kanten. Met nog een klein kwartier te spelen leek de gelijkmaker in de lucht te hangen, maar Chakib Lechheb schoot in kansrijke positie hoog over. Echter de gelijkmaker zou wel degelijk komen en het was Enriqué Edomaruse, die uit alweer een vrije schop de bal over de doellijn van Alexandria ’66 wist te schuiven; 4-4. Trainer Johan Versluis wisselde nog een keer en liet blijken meer te willen. En dat kreeg Rijsoord, toen in de 94e minuut Kevin Versteeg het vijfde doelpunt voor Rijsoord maakte; 4-5. Het was dezelfde minuut waar Rijsoord vorige week de gelijkmaker om de oren kreeg en nu was de feestvreugde rond deze minuut als een explosie. Rijsoord won een uiterst belangrijke wedstrijd en kan door de overwinning weer even een beetje opgelucht adem halen.

Volgende week alweer een belangrijke wedstrijd, wanneer er een regelrechte derby op het programma staat. Rijsoord ontvangt dan VVGZ, oftewel de Kraaien spelen tegen de Vogels. Deze wedstrijd op het sportpark aan de Vlasstraat begint om 14.30 uur. De technische staf en de spelers worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Michael de Leeuw – Damian Muller – Timo Versteeg – Kevin Versteeg – Chakib Lechheb – Lulu Statia – Enriqué Edomaruse – Joël Shahzad (79. Vince van Nes) – Stefan Havelaar (46. Floris Plomp) – Casper Gerritse (46. Michael Harding) – Anass Rachidy.