menu Home
Geen categorie

Stilstaan op het Koningsplein bij één jaar oorlog in Oekraïne

Paul | 24 februari 2023

Op het Koningsplein stond de Oekraïense gemeenschap in Ridderkerk vrijdagavond stil bij 1 jaar oorlog. Het was vrijdag precies een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel.

Tientallen Oekraïners – jong en oud – stonden in een halve kring op het Koningsplein. Met kaarsjes en sommigen met de vlag van hun land.

De herdenking begon om half acht met een toespraak van burgemeester Anny Attema. Daarna vertelde de Oekraïense Tamara Gez over de ervaringen van haar en haar landgenoten in het afgelopen jaar. De toespraken werden gevolgd door een minuut stilte en het luisteren naar Oekraïense liederen. De avond werd afgesloten met een informele bijeenkomst in het gemeentehuis, waar Oekraïners elkaar konden ontmoeten. De Oekraïense vlag hing de hele vrijdag voor het gemeentehuis.

Burgemeester Anny Attema benadrukte hoe moeilijk voor te stellen het is wat Oekraïners nu doormaken. Ook stipte ze het belang van samen herdenken aan: “We kunnen jullie pijn niet verzachten. We kunnen slechts een veilig onderkomen bieden. Een arm om jullie heen slaan en helpen waar nodig. Of zoals vanavond samen met jullie stil zijn. Herdenken.” Met een wens besloot burgemeester Attema haar toespraak: ,,We hopen en bidden met jullie dat de vrijheid snel mag terugkeren in Oekraïne.’’

Landelijk

Overal in het land werd vrijdag stilgestaan bij 1 jaar oorlog in Oekraïne. Zo waren er in Den Haag en Utrecht herdenkingsmarsen en werd er in Amsterdam gedemonstreerd. In de avond klonken er in meer dan vijftig Nederlandse steden de kerkklokken.

Opvang in Ridderkerk

Het afgelopen jaar sloegen miljoenen Oekraïners op de vlucht. Tientallen van hen streken neer in Ridderkerk. Zij werden opgevangen in gastgezinnen en in Noodopvang De Haven. Ook sporthal De Wissel werd tijdelijk beschikbaar gesteld om gevluchte Oekraïners op te vangen. Op dit moment verblijven er nog zo’n 160 Oekraïners in Ridderkerk. Een aantal van hen wonen bij een gastgezin. Het grootste deel verblijft in woningen van Wooncompas, die op de nominatie staan gesloopt te worden. 

Foto’s: Jos Wesdijk, gemeente Ridderkerk

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.