Ridderkerk FM Sportnieuws: Eerste overwinning voor Rijsoord

Paul | 13 november 2021

door Wim de Rooij

Alsof er een kampioenschap was binnengehaald, zo uitbundig werd na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Rick Sturm feest gevierd door spelers, supporters en een grote groep luidruchtige jeugdspelertjes. De overwinning op Achilles ’29 bracht een enorme ontlading teweeg bij alles wat Rijsoord was. Na enkele wedstrijden net geen resultaat te hebben geboekt en nadat vorige week de eerste punt werd binnengehaald, kwam deze overwinning als een bevrijding. En het maakte trainer Clemens Bastiaansen een gelukkig mens.

Het was alsof Rijsoord met deze overwinning voor de komende drie weken afscheid wilde nemen van de supporters, die in die periode niet welkom zijn bij de wedstrijden. Vanwege het oplaaien van het coronavirus worden sportwedstrijden ‘verboden’ gebied voor de supporters. Het is nog maar de vraag hoe de KNVB op de regeringsbesluiten gaat reageren, maar als er volgende week wordt gevoetbald zal Rijsoord in Smitshoek de wedstrijd zonder publiek moeten spelen.

Echter deze zaterdagmiddag dus de thuiswedstrijd mét publiek tegen Achilles ’29, dat vorige week nog van Spijkenisse wist te winnen. Rijsoord was dus gewaarschuwd, maar heeft deze competitie laten zien over een goed voetballend team te beschikken. Helaas viel de balans niet altijd in het voordeel van de Kraaien uit. Voorafgaand aan de wedstrijd moest de technische staf nog een oplossing zien te vinden voor de schorsingen van Danny Haasdijk en Jayson Donk. Haasdijk werd naar aanleiding van zijn rode kaart van vorige week voor twee wedstrijden geschorst en kan, mede door de midweekse bekerwedstrijd, volgende week weer opgesteld worden. In die bekerwedstrijd werd Jayson Donk ook het veld uitgestuurd en moet hierdoor nog twee wedstrijden toekijken. Stefan Havelaar begon in de basis en zou een sobere, maar degelijke wedstrijd spelen.

Irritatie

Al vrij snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Sturm zochten de bezoekers de aanval op en moest Rijsoord zich beperken tot verdedigen. Het zou slechts enkele hoekschoppen en geen enkele kans voor Achilles ’29 opleveren. De verdediging kon daardoor lekker ‘op stoom’ komen en het zou zeven minuten duren voor Rijsoord een eerste aanval kon opzetten en toen was het ook gelijk raak. Een voorzet van rechts van Nick Ruigrok werd over de verdediging getild en daar stond verdediger Jardel Drenthe klaar om de bal binnen te koppen; 1-0. Het irriteerde de bezoekers en met name de doelman liet dat nadrukkelijk horen. Continue waren er scheldkanonnades op zijn medespelers en vooral verdediger Sjoerd van der Looy moest het daarbij ontgelden. Ook de technische staf en reservespelers blonken niet uit in het creëren van meer rust in het spel van hun team. Veel tumult bij het zoveelste geval van buitenspel en ook bij een vermeende strafschop, waarvan de scheidsrechter niets wilde weten. Al het tumult op de bank zou trainer Patrick Pothuizen uiteindelijk in de tweede helft een gele kaart opleveren. Rijsoord speelde de tweede helft rustig uit en loerde daar waar mogelijk met de snelle voorhoedespelers op een counter. Die was er nog zes minuten voor de rust toen Gazar Dermendjan vanaf links een voorzet kon geven, maar Angelo Puriel kon niet bij de bal komen. De voorsprong van 1-0 zou ook de ruststand worden.

Na de rust pakte Achilles ’29 de draad weer en ging weer op zoek naar de gelijkmaker. Echter de houding van het team veranderde niet en bij ieder fluitsignaal in hun nadeel werd gereclameerd en de 14e minuut na rust deed daar geen goed aan. Shamir de Jesus gaf van rechts een prima voorzet en nu was het Gazar Dermendjan, die koppend de tweede treffer voor Rijsoord aantekende. Dit tot grote vreugde van de enkele tientallen jeugdspelers achter het doel van Achilles ’29. En niet alleen tot grote vreugde van hen, maar van iedere Rijsoordsupporters, die dit seizoen al zoveel hadden moeten missen. De tweede helft verliep eigenlijk net zoals de eerste helft. Alleen in de slotminuten van de wedstrijd kregen de aanvallers van Achilles ’29 wat betere kansen. Eerst was het Benjamin Maria, die een fraaie kans in het zijnet schoot. En daarna was het doelman Christian van Wyngen, die met enkele reddingen de aansluiting voorkwam. Met vijf minuten extra op het horloge floot de scheidsrechter de wedstrijd af en kon het spontane feestje beginnen.

Met de overwinning schiet Rijsoord op de ranglijst niet veel op, omdat ook Spijkenisse de wedstrijd wist te winnen. Door de overwinning is het vertrouwen in eigen kunnen natuurlijk gegroeid en blijft Rijsoord de aansluiting houden, waarmee het ook onderin de hoofdklasse A ongemeen spannend blijft. Trainer Clemens Bastiaansen noemde zich na afloop een gelukkig mens: “We hebben immers een prima week achter de rug. Het was een zware week, waarin we twee wedstrijden langere tijd met tien spelers de wedstrijd moesten uitspelen. En dat hebben we goed gedaan. Achilles ’29 zag ook dat wij nog maar één punt hadden en wilde natuurlijk winnen. Maar wij hebben betere wedstrijden gespeeld, alleen werden we niet beloond. Vandaag was het niet onze beste wedstrijd en we winnen nu wel. Terechte vreugde uitbarstingen en leuk dat de jeugd ook vertegenwoordigd was. Complimenten voor het team door een zware week zo af te sluiten.”

Opstelling: Christian van Wyngen – Stefan Havelaar – Maily Lopez – Lorenzo Braaf – Gazar Dermendjan – Danilo Alkema – Nick Ruigrok – Angelo Puriel – Gianni Straal – Shamir de Jesus (78. Youri Haasdijk) – Jardel Drenthe.

Foto’s: Leen Kruithof