Ridderkerk FM Sportnieuws: Nederland – Oostenrijk

Paul | 17 juni 2021

door Arie Ouwens:

Voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd, winst voor beide zou kunnen betekenen dat zij in de achtste finales Italië kunnen ontlopen.
Beide starten daarom wat behoudend aan de wedstrijd, bij Nederland was Matthijs de Ligt weer terug in de basis, wat meer stabiliteit in de verdediging garandeert.
De eerste speldenprikken werden door Oostenrijk uitgedeeld, waarna Nederland het middenveld opeiste. Vooral Franky de Jong liet zich in deze fase zien.
In de 10de minuut werd Nederland gevaarlijk in de zestienmeter van Oostenrijk, Alaba probeerde de bal uit de zestien te houden, maar stond daarbij op de voet van Dumfries.
Na interventie van de VAR kreeg Nederland een penalty die feilloos door Depay werd binnen geschoten 1-0.
Daarna belande de wedstrijd in een fase dat Oostenrijk dicteerde op het middenveld, echter tot uitgespeelde kansen leidde dit niet.
Nederland kon hierdoor ook niet het spel met de vleugelbacks spelen, zowel van Aanholt alsmede Dumfries konden sporadisch via de vleugel aangespeeld worden.
In de 40ste minuut kwam Nederland nog een keer gevaarlijk door, Weghorst had zelf een mogelijkheid maar besloot de bal naar Depay te plaatsen, die voor een leeg doel hopeloos faalde.
De eerste helft maakte duidelijk dat het 5-3-2 systeem niet werkte, hopelijk gaat bondscoach de Boer dit wijzigen in 4-3-3 met twee echte vleugelaanvallers.

Twee ongewijzigde ploegen betraden de Johan Cruijff Arena voor de tweede helft.
Ook deze helft gaf het zelfde spelbeeld te zien als de eerste. Nederland kreeg geen controle over Oostenrijk en kon zelf ook niet echt een vuist maken.
Aanvallend was Nederland onmachtig , maar ook Oostenrijk, wat in de tweede helft af en toe gevaarlijk werd, kwam niet echt tot grote kansen.
In de 67ste minuut besloot bondscoach de Boer Weghorst te wisselen voor Malen, die met zijn snelheid de ruimte achter de Oostenrijkse verdediging beter zou kunnen benutten dan de trage Weghorst.
Koud in het veld, stuurde Depay Malen weg en snelde richting het Oostenrijkse doel en zag Dumfries vrijstaan en tikte de bal op Dumfries die de 2-0 binnen tikte.
Hierna consolideerde Nederland de voorsprong al probeerde Oostenrijk om terug in de wedstrijd te komen.
Nederland won met 2-0 en plaatst zich voor de achtste finales als groepsleider, maar moet nog even wachten om te weten wie de tegenstander in Boedapest gaat worden.