menu Home
Sport

Ridderkerk FM Sportnieuws: Omdat sporten niet vanzelfsprekend is

Paul | 25 mei 2021

door Arjan ’t Jong

Bent u bekend met het 22Q11 syndroom?
,,De meeste mensen hebben er geen idee van. Dankzij ons lid Dave Ketting hebben wij bij SV Slikkerveer inmiddels een groot reclamebord langs ons hoofdveld hangen om de bekendheid van dit syndroom, wat zijn dochter Roxanne heeft, te vergroten. In onze kantine liggen ook flyers om hier aandacht voor te vragen, want de meeste mensen weten niet wat het inhoudt’’, vertelt Rinus Hitzert, voorzitter van SV Slikkerveer.
,,Het 22Q11 syndroom is na het welbekende Down syndroom het meest voorkomende syndroom. Wist je dat gemiddeld 1 op de 2000 mensen wordt geboren met dit voor veel mensen onbekende syndroom? Je kunt er niet van genezen, je hebt het je leven lang’’, begint Dave Ketting zijn verhaal.
Het 22Q11 syndroom telt vele kenmerken en symptomen, waaronder hartafwijkingen, afwijkingen aan het gehemelte, lage spierspanning waardoor trage motorische ontwikkeling ontstaat, laag IQ en/of verstandelijke beperking, spraakproblemen, stoornissen in het autistisch spectrum (ASS), psychiatrische problemen en nog vele kenmerken meer.
,,Niet één persoon heeft exact dezelfde symptomen. Het is een grillig syndroom waarbij je aan het uiterlijk bijna niets ziet. Hierdoor lopen veel mensen tegen onbegrip aan en is de zoektocht naar de juiste hulp soms lang. Dit moet anders, vinden wij van Stichting Steun 22Q11, en daarom zetten wij ons in. Dit doen wij op verschillende manieren. Eén manier daarvan is ons te richten op sport. Voor veel mensen is sporten niet gemakkelijk. Met de campagne “Omdat sporten niet vanzelfsprekend is” richten wij ons op deze mensen en op het bewust maken van de omgeving bij een sportclub. Dankzij de maatschappelijke betrokkenheid van SV Slikkerveer kan Stichting Steun 22Q11 een bord langs het veld plaatsen.  We laten in onze campagne mensen met het 22Q11 syndroom zien, maar het gaat natuurlijk op voor ieder mens die graag wil sporten en bij wie het niet zo makkelijk gaat’’, vervolgt Dave Ketting.
,,Regelmatig sporten en bewegen is namelijk niet alleen leuk om te doen, maar levert ook positieve effecten op voor gezondheid, welzijn en participatie van mensen met een beperking. Vaak moeten mensen met een beperking letterlijk en figuurlijk drempels overwinnen. Vraag en aanbod van sport en bewegen sluiten voor deze mensen niet altijd goed op elkaar aan. Met de slogan “Omdat sporten niet vanzelfsprekend is” worden sportclubs geactiveerd om ook deze kinderen, met extra inzet, kansen te bieden en te laten deelnemen. Dankzij sportclubs in Nederland die zich belangeloos inzetten kunnen wij deze campagne uitbreiden. Het doel daarvan is meerledig; enerzijds om de bekendheid van het syndroom te vergroten en anderzijds te laten zien dat sporten niet vanzelfsprekend is. Wij bedanken SV Slikkerveer dan ook voor hun betrokkenheid’’ besluit Dave Ketting.
Meer informatie is beschikbaar via www.steun22q11.nl.

Foto: Roelie ’t Jong


Foto v.l.n.r.: Dave Ketting, Roxanne Ketting en Rinus Hitzert.


Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.