menu Home
Politiek

Heeft de coalitie haar hand overspeeld?

Paul | 11 februari 2021

van onze politiek redactie:

In november 2019 werd er een motie aangenomen, waarin is bepaald dat er in 2020 een nieuw evenementenbeleid dient te komen.
Dat nieuwe beleid werd de afgelopen maand besproken, zowel in een commissievergadering als in de raadsvergadering.
Het aanvragen voor jaarlijks terugkerende evenementen wordt vereenvoudigd. Daarnaast is er een jaarlijks evenementenbudget ten bedrage van € 50.000 en daarbovenop nog een veegbudget van € 25.000.
De budgetten waren onderwerp van verhitte discussies.
Zo bleek de wethouder niet in staat te zijn het veegbudget te onderbouwen en van het feitelijke evenementenbudget ging al meer dan de helft naar de SER, als organisator van het jaarlijkse (Konings)pleinfeest met RadioNL.
Daar was de eerste keer een eenmalige garantiestelling voor afgegeven voor een bedrag van circa € 27.000, en dat eenmalige werd ook nog eens voor een tweede keer afgegeven. Volgens de wethouder had het pleinfeest zo’n € 80.000 gekost, en ging het met de fondsenwerving steeds beter, maar blijkbaar heeft dat nog niet geleid tot een lagere bijdrage van de gemeente.
Duidelijk was dat de raad ook in het geheel geen inzage in die cijfers had gekregen. GroenLinks en de PvdA wilden de duurzaamheid nog wat scherper geformuleerd hebben en kwamen daarom met een amendement.
De VVD, Leefbaar Ridderkerk, de Burger op 1, Jim Kloos en Cora van Vliet van Echt voor Ridderkerk kwamen met een amendement om maximaal € 15.000 per kalenderjaar aan een evenement beschikbaar te stellen uit het totale evenementenbudget van € 50.000.
Hierdoor wordt het anderen ook mogelijk gemaakt een evenement te organiseren in hun eigen wijk. Beide amendementen haalden het niet, met als gevolg dat de evenementennota het ook niet heeft gehaald.
Mede omdat de SGP tegenstemde, die ziet dit sowieso als verspilling van belastinggeld. Duidelijk was dat de coalitie op voorhand niet heeft lopen inventariseren hoe de vlaggen erbij hingen waardoor het college voor het eerst in deze periode bakzeil heeft gehaald.
Saillant detail in deze is nog dat twee raadsleden van Partij 18PLUS hebben meegestemd, terwijl zij allebei betrokken zijn in de SER.
Met twee onthoudingen had de uitslag 16 tegen 10 voor moeten zijn.
En dan vermeldt een Partij 18PLUS op haar Facebookpagina dat er sprake was van een nipt verlies.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.