menu Home
Politie

Airsoftwapen in beslag genomen na schieten in het openbaar in Ridderkerk!

Paul | 9 februari 2021

Op zondag 7 februari in de middag kreeg de politie een melding dat er in het Donckebos in Ridderkerk 2 mannen met een nepvuurwapen, gelijkend op een AK47, aan het schieten waren. De melder wist zelf te vertellen dat het om een airsoftwapen ging omdat hij zelf lid was van een airsoftwapen club. De melder hield, terwijl de politie onderweg was, zicht op de twee mannen en zag dat ze richting de Spuistraat in Ridderkerk liepen. Toen de politie op de Spuistraat aankwamen zagen ze twee mannen lopen, waarvan één man een op een automatisch vuurwapen gelijkend voorwerp, bij zich droeg. De politie heeft de man aangeroepen dat hij het wapen op de grond moest leggen. Nadat hij dit deed zijn de mannen, een 20 jarige man uit Ridderkerk en een 18 jarige man uit Rotterdam gemaand tegen de muur te gaan staan en daarna gecontroleerd. Na onderzoek bleek dat de man lid was van de Nederlandse Airsoft Sportbond, hij had ook een pas bij zich van de bond. Echter is het streng verboden volgens de wet om je met het wapen op de openbare weg te bevinden en ook om er mee te schieten. Zijn verklaring was dat hij enkele testen wilde doen met het wapen. Zoals u begrijpt is het niet echt handig om dit in het openbaar te doen… De 20 jarige man uit Ridderkerk ontving derhalve een proces-verbaal. Het airsoftwapen is door de politie in beslag genomen.

Nepvuurwapens levensgevaarlijk!

Regelmatig wordt de politie op straat geconfronteerd met personen die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet. Als er een melding binnenkomt van iemand rondloopt met een wapen wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een echt vuurwapen. De politieagenten die de melding krijgen kunnen, afhankelijk van de casus en hun inschatting, een BTGV-procedure opstarten. BTGV staat voor “benaderingstechniek gevaarlijke verdachten”. De procedure houdt in dat agenten het dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat agenten het dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?

Foto: Politie Basesteam Oude Maas

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.