menu Home
Gemeente NieuwsRegio

Ambachters scheiden afval nóg beter dan verwacht

Paul | 30 mei 2024

Sinds 1 januari 2024 is in Hendrik-Ido-Ambacht het recycletarief ingevoerd. Doel: ons afval duurzaam verwerken en dit betaalbaar houden, met het milieu als grote winnaar. De effecten van het eerste kwartaal recycletarief zijn bekend. “We zien prachtige cijfers”, aldus een opgetogen wethouder duurzaamheid, Ralph Lafleur. “Fantastisch dat de Ambachters zó hun schouders onder afval scheiden hebben gezet.”

In aanloop naar het recycletarief zagen we in 2022 en 2023 al meer scheiding van afvalstromen. De resultaten van het eerste kwartaal (Q1) van 2024 laten zien dat Ambachters nóg beter afval scheiden dan verwacht.

Forse daling fijn huishoudelijk afval

Het fijn huishoudelijk restafval is ten opzichte van Q1 2023 gedaald met 52%, naar 25,9 kg per inwoner. Als we deze lijn zouden doortrekken komen we voor 2024 op jaarbasis uit op 104 kg fijn huishoudelijk restafval per inwoner. “Een immense verbetering ten opzichte van 2021 waarin er per Ambachter per jaar nog 235 kg fijn huishoudelijk restafval werd weggegooid. En ook ruim minder dan de 158 kg per inwoner per jaar die we verwachtten bij de invoering van het recycletarief. Een bijzonder mooi resultaat”, zegt Lafleur tevreden.

Flinke stijging pbd en gft-e

Q1 van 2024 laat ook een flinke stijging zien van de ingezamelde hoeveelheid plastic, blik en drankkartons (pbd) en groente-, fruit-, tuin- en etensresten (gft-e). Het aantal tonnage pbd is ten opzichte van Q1 2023 met maar liefst 140,9% gestegen. Bovendien heeft de Ambachtse pbd-stroom de beste kwaliteit van de regio. De ingezamelde hoeveelheid gft-e is in Q1 2024 met 93,1% gestegen ten opzichte van Q1 2023.

Hoeveelheid ingezameld glas en oud papier stabiel

Glas en oud papier en karton worden al langer en goed gescheiden. Toch zien we ook hierin ten opzichte van Q1 2023 nog een kleine stijging: 20,7% voor glas en 1,1% voor oud papier en karton. Noemenswaardig dit laatste gezien de landelijke trend waarin het aandeel oud papier en karton afneemt. 

Aandachtspunten richting toekomst

Hoewel de eerste effecten van het recycletarief veelbelovend zijn, zijn er ook aandachtspunten richting toekomst. Zo zorgen niet op tijd aangeboden pbd-verzamelzakken voor veel ergernis. Een ander punt van aandacht is gft-e dat in plastic zakken in de ondergrondse containers wordt gegooid, waardoor hele ladingen worden afgekeurd en moeten worden verbrand. “Op deze punten is inderdaad ruimte voor verbetering”, erkent wethouder Lafleur. “Hier zullen we dan ook aandacht aan blijven geven en voor blijven vragen. Maar”, zo besluit de wethouder opgewekt, “bovenal zie ik – en de cijfers onderstrepen dit – dat het overgrote deel van de Ambachters zich geweldig inzet voor goede afvalscheiding. En dat verdient enkel complimenten. Laten we met elkaar op deze ingeslagen weg verder gaan!”

We zijn op de goede weg

Invoering van het recycletarief is één van de stappen die Hendrik-Ido-Ambacht zet voor een duurzame, welvarende en gezonde toekomst voor haar gemeenschap. Een gemeente waarin afval wordt gezien als waardevolle grondstof. De ambitie is dat Ambacht in 2050 een volledig circulaire gemeente is waarin geen afval meer bestaat. Deze en andere ambities richting een duurzaam en toekomstbestendig Hendrik-Ido-Ambacht zijn opgenomen in het Programma Duurzaamheid 2023-2030. We zijn op de goede weg.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.