menu Home
Algemeen

Dit jaar al 9.351 keer ingebroken in auto’s in Zuid-Holland

Paul | 22 november 2023

In 2023 is al minstens 9.351 keer ingebroken in Zuid-Hollandse auto’s. De provincie is hiermee zelfs goed voor ruim een kwart van alle auto-inbraken in heel Nederland. Vooral in Rotterdam, Den Haag en Schiedam is het oppassen geblazen: hier zijn dit jaar de meeste slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.

In Rotterdam werd tijdens de eerste tien maanden van het jaar het vaakst ingebroken in een auto. Er werden hier deze periode 3.925 inbraak-meldingen gedaan. Ook in Den Haag (1.648) en in Schiedam (451) vonden veel auto-inbraken plaats. Deze drie gemeenten zijn samen zelfs goed voor bijna twee derde van het totale aantal incidenten in Zuid-Holland.

November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.

Stijgend aantal auto-inbraken in Zuid-Holland

Het aantal Zuid-Hollandse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 219 inbraken (+2,4%). Wel zijn er grote lokale verschillen. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

Rotterdam: toename van 265 auto-inbraken
Den Haag: toename van 179 auto-inbraken
Schiedam: toename van 97 auto-inbraken
Gouda: toename van 88 auto-inbraken
Waddinxveen: toename van 35 auto-inbraken

Er is ook beter nieuws: in 24 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Delft was een sterke afname te zien (-147), net als in Zoetermeer (-66) en Vlaardingen (-52).

Grootste kans op inbraak in Rotterdam

In Rotterdam staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Zuid-Holland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 16,2 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 5,7. Ook in Schiedam (14,1 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Den Haag (8,1) en Rijswijk en Ridderkerker (6) zijn veel auto’s doelwit.

Kaag en Braassem is dit jaar vooralsnog de veiligste gemeente. Per 1.000 auto’s zijn er de eerste 10 maanden van 2023 slechts 0,5 auto-inbraakincidenten gemeld.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.