menu Home
Algemeen

In memoriam Corine Stolk

Paul | 5 september 2023

Corine werd op 3 mei 1961 in Ridderkerk geboren. Toen Corine een jaar was verhuisde het gezin Stolk naar de Brederodestraat waar zij haar verdere leven, ook na het overlijden van haar ouders, is blijven wonen.

Corine keek terug op een fijne jeugd. Nel was een hele lieve en actieve moeder die ervoor zorgde dat het thuis heel gezellig was. Ze las voor en knutselde en deed veel spelletjes met de kinderen. Een lieve moeder die, net als Corine later, heel sociaal was en vaak voor anderen klaar stond. Kees was een vader die altijd druk was met zijn werk, maar er voor de kinderen was als dat nodig was. Corine herinnerde zich nog goed de vele fijne weekendjes uit en de vakanties, eerst nog met de tent, en later met de boot. In de herfstvakanties naar het huisje in Klarenbeek. Het waren fijne momenten, ook als er in het voorseizoen geklust werd om de boot weer in orde te krijgen.

Corine was een pientere meid, en het was dan ook vanzelfsprekend dat zij na de middelbare school rechten ging studeren. Zij is hierna bij een verzekeringsmaatschappij gaan werken; eerst nog als junior en al snel als senior schadebehandelaar aansprakelijkheid in het industriële segment. Ze heeft veel cursussen en opleidingen gevolgd, certificaten en diploma’s gehaald en zoals ze zelf zei vooral heel veel meters gemaakt. Het was een vak waarbij Corine haar sterke rechtvaardigheidsgevoel in kwijt kon, maar ook een vak waar ze later privé profijt van bleek te hebben…

In 2000 werd Corines moeder ernstig ziek. De eens zo sociale en actieve vrouw belandde in een rolstoel er werd compleet afhankelijk van hulp. Corine en haar vader hebben met hulp van de thuiszorg de zorg op zich genomen, waardoor haar moeder thuis kon blijven wonen. Eind 2006 sloeg opnieuw het noodlot toe. De broer van Corine overleed plotseling en het verdriet was enorm.

In 2011 werd zowel Corine als haar vader ernstig ziek. Beiden werden tegelijk in het ziekenhuis opgenomen. Dankzij de inzet van thuiszorg, buren en kennissen kon haar moeder thuisblijven. Kort daarna, in maart 2012 overleed zij en bleven Corine en haar vader samen achter. Corine onderging zware behandelingen, waar ze vooral heel nuchter onder bleef, maar zij ging ervoor… De operatie die haar vader onderging bleek helaas niet afdoende, waarna hij in oktober 2012 overleed. Opnieuw een groot gemis voor Corine, die helemaal alleen met haar lieve katten Doortje Gijs en Aagje achterbleef. Ondanks de achteruitgang van haar gezondheid had Corine veel fijne mensen om zich heen die haar steunden en pakte zij haar leven weer op.

Corine was een hartelijke en zorgzame vrouw. Ze stond altijd klaar voor anderen, bijvoorbeeld door boodschappen voor een buurvrouw te doen of een oogje in het zeil te houden. Dankzij social media bouwde ze een waardevolle groep vrienden om zich heen. Het waren haar vrienden en vriendinnen die Corine bijstonden tijdens de heftige behandelingen en de controles die zij onderging. Maar voor anderen bleef ze zich, zo goed als mogelijk inzetten. Iemand voordragen als “Ridderkerker van het Jaar” of een lintje aanvragen voor iemand, Corine deed het allemaal. Zelfs actievoeren voor een waterornament op het Koningsplein.

Corine was erg geïnteresseerd in de Ridderkerkse politiek en volgde de raadsvergaderingen, als haar gezondheid het toeliet, vanaf de publieke tribune. Voor Ridderkerk FM maakte ze een samenvatting en gaf soms haar ongezouten kritiek. Zo kreeg onze politieke redactie vorm, Corine creëerde een eigen team om zich heen. Van het één kwam het ander. Soms maakte ze ook persberichten en sprong op de fiets als er in de buurt iets was gebeurd waarna ze dan verslag kon doen aan Ridderkerk FM. “Ik ben zelfs bedreigd toen ik een foto nam, grapte ze trots, nu hoor ik er echt bij”.

Bijzonder waren de blogs die Corine schreef over de ervaringen rondom haar ziekte, “De belevenissen van een kankerpatiënt”. Soms met humor, soms met zelfspot maar altijd zoals Corine was. De woensdag voor haar overlijden zei ze in het ziekenhuis nog dat ze het schrijven van die blogs en de politieke stukjes zo zou missen. Maar wie weet knapte ze weer op. Er lag nog een half geschreven blog dus als ze zich weer beter voelde maakte ze die nog af………

Ridderkerk FM maakte in samenwerking met Corine een speciale uitzending over het verwijderen van de grafbekleding van het graf van haar ouders. Daaruit bleek dat ze een vechter was, niet opgaf.

Haar laatste gevecht tegen haar ziekte heeft Corine niet kunnen winnen, het was een oneerlijke strijd. Op zondagmiddag 27 augustus begon Corine aan haar laatste reis. Vandaag, dinsdag 5 september, hebben we voorgoed afscheid van haar genomen.       

Met liefde denken we terug aan Corine. Soms een beetje ondeugend, soms een kuitenbijter die niet losliet, soms scherp van de tong en scherp van toetsenbord.

Dankjewel voor je vriendschap lieve Corine, het was een eer om je te mogen kennen.

Written by Paul

Comments

This post currently has 2 comments.

  1. Erna

    5 september 2023 at 20:42

    Wat prachtig beschreven Deze mooie woorden ga ik uitprinten en bewaren als een mooie herinneringen aan een prachtige lieve betrokken vrouw.

  2. Mariëtte Huijgen

    5 september 2023 at 22:09

    Mooi geschreven, precies zoals het was. Een warme zorgzame familie. Op en top Ridderkerkers en zeer begaan met andere mensen, die het moeilijk hadden. Vooral de zware jaren hebben hun tol geeist. Want niets was hun teveel. Zelfs tot op het laatst mochten de Sinterklaas kadootjes niet ontbreken volgens de familietraditie. Zij waren de familie die ik nooit had. En alleen de mooie herinneringen zullen blijven. Mijn grootste wens zal zjn ooit weer met hun herenigd te worden. Rust zacht lieverd, voor altijd in ons hart 💔❤️

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.