menu Home
Gemeente Nieuws

Eerste exemplaar “HogerOp vanuit Ridderkerk voor Anny Attema

Paul | 10 mei 2023

Bekende Nederlanders die in Ridderkerk zijn geboren en/of getogen hebben een plek gekregen in een nieuw boek van Stichting Oud Ridderkerk.

In ‘HogerOp vanuit Ridderkerk’, zoals de 256 pagina’s tellende uitgave heet, staan de verhalen van 30 dorpsgenoten die uitblinkers waren of zijn op het gebied van politiek, wetenschap, bouw, sport en kunst. De door journalist Johan Kruithof geschreven hoofdstukken zijn met gebruik van veel foto’s vormgegeven door Jennifer Sanders van drukkerij Sanders. Op de voorkant van “HogerOp vanuit Ridderkerk” staat een iconische foto van Lee Towers op een scheepskraan. In het boek komen onder anderen voorbij wetenschapper en minister Robbert Dijkgraaf, scheepsbouwer Cornelis Verolme, burgemeester van Haarlem Jos Wienen, fotograaf Martin Kers, filmmaker Paul Verhoeven, turner Bart Deurloo, oud-minister Cora van Nieuwenhuizen en voetballer Kevin Strootman.

Het boek werd afgelopen dinsdag gepresenteerd, tijdens de laatste collegevergadering met burgemeester Anny Attema als voorzitter. De burgemeester kreeg het eerste exemplaar van het boek “HogerOp vanuit Ridderkerk” aangeboden door voorzitter Jan Verhoeven van Stichting Oud Ridderkerk.

Het aangekondigde vertrek van burgemeester Attema was voor Stichting Oud Ridderkerk aanleiding voor de uitgave van het boek. Eerst was het idee om een nieuw boekje over de burgemeesters van Ridderkerk uit te brengen. Dat zou dan een vervolg worden op het boekje “Honderd jaar burgemeesters en hun raad”, het 32ste deel in onze boekjesserie dat in mei 2000 verscheen. Al brainstormend kwam het idee naar voren om een boekje te maken over Ridderkerkers die landelijke bekendheid hebben verworven. Het resulteerde in een lijst met kandidaten. “Uitgangspunt was dat het niet louter geboren Ridderkerkers hoefden te zijn. Wel moest er duidelijk sprake zijn van een binding met Ridderkerk, al of niet door de hier doorgebrachte (jeugd)jaren”, zei Oud Ridderkerk-voorzitter Verhoeven.

Medewerkers van de Oudheidkamer en donateurs van de Stichting Oud Ridderkerk, die jaarlijks minimaal € 13,50 bijdragen, krijgen een dezer dagen een exemplaar thuisbezorgd. De gemeente Ridderkerk heeft een aantal exemplaren afgenomen om bij gelegenheden een leuk Ridderkerks cadeau te hebben.

In de Oudheidkamer en bij boekhandel De Ridderhof zijn de boeken te koop voor € 17.50. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door het fonds Fonobori, stichting Irenefonds Ridderkerk, gemeente Ridderkerk en Emborion Vastgoed BV.

Foto’s: Jos Wesdijk, gemeente Ridderkerk

Oud-Ridderkerk-voorzitter Jan Verhoeven overhandigde het eerste exemplaar van ‘HogerOp’ aan burgemeester Anny Attema.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.