menu Home
Algemeen

Prinses Laurentien opent het Taalfestival in de Bibliotheek Ridderkerk Centrum 

Paul | 22 augustus 2022

Van 8 tot en met 14 september 2022 is het de Week van Lezen en Schrijven. De Bibliotheek AanZet besteedt dan extra aandacht aan taal- en rekenvaardigheid. Zo organiseren zij op 8 september, de internationale dag van de alfabetisering, in de Bibliotheek Ridderkerk Centrum het Taalfestival: een dag waarbij geletterdheid op een interactieve manier centraal staat, met als speciale gast Prinses Laurentien – oprichter van Stichting Lezen en Schrijven.

Taalfestival Ridderkerk
Vanaf 14.30 uur is iedereen van harte welkom in de Bibliotheek Ridderkerk Centrum, gevestigd in het gemeentehuis Ridderkerk, Koningsplein 1. Om 15.00 uur is de officiële opening door Prinses Laurentien, die het festival ook zal bezoeken en aan een aantal programmaonderdelen deelneemt.

Het Taalfestival gaat om de verbinding; de bieb wil het gesprek over lezen en schrijven tussen mensen op gang brengen. Dit doen zij niet alleen, maar juist met bezoekers, bedrijven, organisaties en gemeenten die zich sterk maken voor geletterdheid.

Om iedereen actief te betrekken bij het Taalfestival is er een divers programma samengesteld voor jong en oud:

12.30 – 14.45 uur  Besloten zakelijke masterclasses voor gemeenten
14.30 – 15.30 uur  Jeugdvoorstelling: De Wolkenfabriek
14.30 – 18.00 uur  Maakplaats
14.30 –  20.00 uur  Taalcafé
14.30 – 20.00 uur  Muziek
15.00 – 15.10 uur  Officiële opening door Prinses Laurentien
15.00 – 16.30 uur  Bezoek Prinses Laurentien
15.00 – 15.45 uur  Besloten zakelijke masterclass voor bedrijven
15.30 – 17.45 uur  Human Library
16.00 – 16.30 uur  Besloten rondetafelgesprek met Prinses Laurentien
16.00 – 16.45 uur  Masterclass 1: Karin Giphart
16.45 – 18.15 uur  Film 1: La Tête en Friche
17.00 – 17.45 uur  Masterclass 2: Marjan Berk
18.00 – 18.45 uur  Masterclass 3: Soortkill
18.30 – 20.15 uur  Film 2: The First Grader
20.30 – 22.30 uur  Theatershow Wim Daniëls: Koken met taal

Voor een aantal programmaonderdelen is het verplicht om je aan te melden. Kijk voor meer informatie op www.debibliotheekaanzet.nl/taalfestival

De Week van Lezen en Schrijven
Prinses Laurentien richtte op 27 mei 2004 Stichting Lezen en Schrijven op om zoveel mogelijk partijen te verbinden die al actief waren, of zouden moeten zijn, op het gebied van laaggeletterdheid. Sindsdien heeft de stichting hard gewerkt aan het doorbreken van het taboe op laaggeletterdheid. En het creëren van bewustzijn in de hele samenleving dat kunnen lezen en schrijven aan de basis ligt van een sociaaleconomisch krachtige, gezonde en duurzame samenleving.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen zij samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo kan iedereen meedoen in de maatschappij.

De bieb helpt!
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. De Bibliotheek AanZet organiseert zelf en samen met andere maatschappelijke organisaties verschillende initiatieven om deze basisvaardigheden te stimuleren. En het mooie is dat je hier gratis aan kunt deelnemen.

In vrijwel al hun bibliotheekvestigingen kun je terecht om jezelf te ontwikkelen op het gebied van taal-, reken- en digivaardigheid. Zo heb je de cursus Klik & Tik die je leert navigeren in de digitale wereld, en het Taalcafé waar je met behulp van een taalcoach de Nederlandse taal beter leert spreken en begrijpen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Start bij het Taalpunt in de bibliotheek, waar je vrijblijvend heen kunt gaan voor advies over welke cursus of activiteit past bij je hulpvraag. Vind een Taalpunt bij jou in de buurt via www.debibliotheekaanzet.nl/taalpunt

Centrale ontmoetingsplek in Ridderkerk Centrum
Het gemeentehuis van Ridderkerk is een multifunctioneel centrum waar kennis, cultuur, informatie, ontspanning, dienstverlening en ontmoeting samenkomen. Een plek waar iedereen welkom is en kan #meedoen! Het is het huis van de gemeente Ridderkerk, de Bibliotheek AanZet, de Muziekschool, ’t Gilde, Vluchtelingenwerk, Facet, Schuldhulpmaatje Ridderkerk en Grandcafé Burgerzaken. Alle medebewoners van het gemeentehuis organiseren het hele jaar door spreekuren, activiteiten en andere acties om bij te dragen aan de maatschappij. 

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Bloemenhuis van der Waal
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.