menu Home
AlgemeenPolitiek

Wethouder vindt aanslagen wel meevallen, Ridderkerker vindt van niet

Paul | 15 maart 2022

Door Jan-Hein Visser

Onlangs schreven wij over de stijging van de OZB- en Afval-tarieven in de gemeente Ridderkerk. Zie https://www.ridderkerkfm.nl/2022/02/26/ridderkerkers-fors-aangeslagen-door-gemeente/ Hierop kwamen de nodige reacties, maar daaruit blijkt wel dat de inwoners van Ridderkerk een van de wethouder behoorlijk afwijkende visie hebben. De (vertrekkende) wethouder Marco Oosterwijk (SGP), die momenteel onder anderen financiën en wonen in zijn portefeuille heeft, relativeert dit tegenover de redactie van Ridderkerk FM als volgt: “Zo staat tegenover een waardestijging van een huis ook een lager tarief, waardoor de OZB-stijging zich beperkt tot een trendmatige verhoging.” Volgens de wethouder moet er dus niet eenzijdig naar de waardestijging van panden worden gekeken bij het beoordelen van de OZB aanslag.

Afvaltarieven exorbitant gestegen

Veel bijval kreeg de wethouder getuige de reacties op social media hiervoor niet. Maar nog veel groter is de kritiek op de stijging van de afvaltarieven. Veel inwoners van Ridderkerk, maar ook de andere door BAR-Afvalbeheer bediende gemeenten Barendrecht en Albrandswaard, vinden de nieuwe afval-tarieven buiten proporties. De burger zou juist beloond moeten worden voor meer scheiden, maar daar komt volgens velen in de praktijk helemaal niets van terecht. Weliswaar kan men proberen om op dat deel dat het voorschot is voor het aantal aanbiedingen te besparen, maar dan nog liggen de kosten voor de meesten (fors) hoger dan vorig jaar. Daarnaast wordt op een deel van het afval juist steeds meer verdiend: de verwerker die de nascheiding van het restafval doet krijgt evenals bijvoorbeeld het milieupark namelijk steeds meer vergoed voor de opbrengst van recyclebaar afval als gevolg van de huidige schaarste op de markt voor grondstoffen.

Naastplaatsingen beheersen straatbeeld

Iets waarvoor al langer werd gevreesd lijkt na de recente invoer van Diftar inderdaad steeds meer een feit: steeds vaker worden zakken met meestal restafval naast de verzamelcontainers gezet. Dat gebeurt op zo’n grote schaal dat de toch al schaars voorhanden zijnde afval-boa’s op veel plaatsen elke dag langs kunnen komen. Ook worden sommige burgers steeds inventiever om hun afval op alternatieve manieren kwijt te raken. Onder meer door dit dit bijvoorbeeld in niet voor hun restafval bestemde containers te dumpen.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.