menu Home
Algemeen

Kledingbank krijgt afvaldumpingen in container

Paul | 16 februari 2022

door Jan-Hein Visser:

Je kon er op wachten na de invoering van het nieuwe zogeheten Diftar-afvalsysteem, maar de eerste afvaldumping in een bak voor tweedehands kleding is een feit. Althans de eerste melding daarvan sinds de invoering van het nieuwe inzamelsysteem in Ridderkerk. Want dat dit al langer gebeurt staat buiten kijf. Kledingbank Ridderkerk liet woensdag via haar social media kanalen in niet mis te verstane woorden weten niet blij te zijn: een inwoner uit Ridderkerk heeft zijn of haar afval in de kledingbak gedumpt. De medewerkers van de kledingbank, die gebruikte kledij inzamelen om daarna aan de minder bedeelden te kunnen verstrekken, kwamen de viezigheid in hun container tegen. Mogelijk krijgt dat ook nog een vervelend staartje voor de dumper, want deze was zo onhandig geweest om een stuk afval met zijn of haar adres erop in de zak te stoppen. De Kledingbank heeft dan ook – weliswaar deels geanonimiseerd – aan online naming en shaming gedaan. De kledingbank denkt zelf ook dat dit is gebeurd mede als gevolg van de nieuwe manier van afval inzamelen.

Dat dit gebeurt behoeft weinig verrassend te zijn: in gemeenten waar het nieuwe inzamelsysteem, dat vaak tot veel hogere kosten leidt voor de burger, al eerder inging zijn al vaker klachten te horen van organisaties die kledij inzamelen via openbare containers. Mensen gaan om op de kosten te besparen hun afval dan op de gekste plekken dumpen. Soms is hetgeen dat in een textielcontainer gedumpt wordt zó vies, dat alle daarin ingezamelde kleding  volstrekt onbruikbaar wordt. In 2019 liet de Vereniging Herwinning Textiel (VHT) al eens aan RTL Nieuws weten dat er steeds meer restafval tussen het ingezameld textiel werd gevonden. En dan moet meestal alles alsnog naar de verbranding. Hulporganisaties hebben er dan dus niets meer aan en moeten zelfs kosten voor de afvoer gaan maken. En al diegenen die hun kleding doneerden voor een goed doel deden dit dan ook tevergeefs. Ook het Leger des Heils in Ridderkerk kreeg – tijdens de coronacrisis – met dit soort gedrag te maken. Op het laatst lag er zelfs afval náást de kledingbak en moest het meeste daarom worden vernietigd.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.