menu Home
Algemeen

Opnieuw een bijzonder jaar voor Brandweerpost Ridderkerk.

Paul | 6 januari 2022

door Hans Muntz:

Opnieuw was het voor de vrijwillige brandweerpost Ridderkerk een bijzonder (Corona) jaar. Hulpverlening bieden in tijden dat je 1,5 meter van elkaar af moet blijven. Lastig als je met zes mensen in een tankautospuit zit. Ook lastig als je bijvoorbeeld een reanimatie moet doen. Maar voor alles is een oplossing. Brandweermensen staan voor hun werk en het is in 2021 dan ook “gewoon” gelukt.

In 2021 gingen de piepers van de 34 vrijwilligers 354 keer en dat is er 13 meer dan in 2020 en 3 minder dan in 2019. Een respectabel aantal voor een vrijwillige kazerne. Naast de reguliere inzetten voor brand, hulpverlening en reanimaties waren er ook Grootschalige inzetten. Met de ademluchtunit, de dompelpomp en de kraan werd er tot ver buiten Ridderkerk hulp geboden. Ook de Meetploeg is een aantal keren ingezet. Een overzicht van alle inzetten is te zien op de website van de gemeente Ridderkerk (www.Ridderkerk.nl/brandweer). Door het wegvallen van operationele grenzen waren ook andere korpsen binnen Ridderkerk actief. Barendrecht en de beroepspost Groene Tuin alsmede korpsen uit de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid (Hendrik Ido Ambacht, Alblasserdam en Heerjansdam) stonden klaar voor de inwoners.  

Jaarwisseling.

Ook dit jaar is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. Van al het beschikbare personeel en materieel is alleen de eerste tankautospuit ingezet. Vrijdagmiddag waren er twee meldingen van buitenbranden. ’s Avonds rond 21.07 uur stond er bij een bedrijf op de Verbindingsweg een caravan in brand. Pas om 01.39 uur kwam de eerste melding in 2022. Aan de Burgemeester de Kruijffstraat was een buitenbrand. Vervolgens waren er om 01.48 uur in De Lareijstraat en 02.08 uur aan de Spuistraat ook twee buitenbranden die snel werden geblust. Om 03.37 uur was er nog een kleine buitenbrand aan de Akkeroord in Rotterdam en om 04.01 uur nog een klein brandje aan de Kievitsweg. Als laatste actie had de nachtploeg om 07.45 uur nog een brandje in een elektrische scooter op de Coosje Ayalstraat. Vervolgens kon de dagploeg verder met een til assistentie G.G.D. aan de Koolmees en nog twee buitenbrandjes aan de Van Anrooystraat en Hollandsestraat.  

Corona.

Er waren strenge operationele regels die in de zomermaanden enigszins werden versoepeld. Regelmatig waren er perioden dat oefenavonden moesten worden geschrapt en mocht men alleen op de kazerne zijn als dit strikt noodzakelijk was, bijvoorbeeld bij inzetten. Beroepsmensen zitten 24 uur bij elkaar op een kazerne. Vrijwilligers moeten het groepsgevoel, naast de inzetten, hebben van de gezamenlijke activiteiten in de kazerne. Dit werk wordt gedaan als eenheid. Als dat niet kan is dit frustrerend. Net als in 2020 een herhaling van zetten.

Nieuwe clustercommandant.

Op 1 januari is Jos de Graaf de nieuwe cluster commandant van de BAR gemeenten. Hieronder vallen de vrijwillige korpsen van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk onder. Hij volgt hierbij Jan Tuns op die nog wel de beroepskazerne Groene Tuin onder zijn hoede houd. De Graaf was tot 31 december clustercommandant op Voorne en Putten.

Misschien is het brandweerwerk ook iets voor jou en heb je vragen. Bezoek dan de website www.betrokkenvrijwilligers.nl.

Foto’s: Dennis van Wingerden

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.