menu Home
Algemeen

Ridderkerk beleeft rustige jaarwisseling

Paul | 1 januari 2022

Ook dit jaar heeft Ridderkerk een relatief rustige jaarwisseling beleeft. De brandweer moest enkele keren in actie komen om buitenbrandjes te blussen. Na in de middag 2 keer was het pas rond 21:00 uur dat de eerste melding binnenkwam voor een brand aan de Verbindingsweg. rond 01;30 uur moest de brandweer uitrukken voor een afvalbrand aan de Burgemeester Kruijffstraat en niet veel later was het raak aan de Spuistraat. In de vroege ochtend, rond 7:45 uur gingen de piepers opnieuw, nu was er een melding dichtbij de kazerne aan de Coosje Ayalstraat.

Van een vuurwerkverbod was niet veel te merken maar ook dat verschilde niet met het landelijke beeld.
Of en hoeveel schade er aan de openbare ruimte is zal later pas bekend worden.

Politiewoordvoerder Henk van der Velde ‘ Wij hebben als politie de afgelopen nacht veel inzetten gehad, maar dat leidde nauwelijks tot grote problemen, In de meeste gevallen bleek onze aanwezigheid voldoende ‘.
Hetzelfde geldt voor Ridderkerk, daar zijn geen noemenswaardige incidenten geweest.

Minder incidenten en minder schade en slachtoffers, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De hulpdiensten beleefden een drukke maar beheersbare jaarwisseling 2021-2022. Het aantal incidenten is voor de tweede maal op rij lager dan voorgaande jaarwisselingen. Door de combinatie van een goede voorbereiding en het vuurwerkverbod konden meldkamer, brandweer en ambulance de juiste hulp verlenen waar het nodig was. In totaal zijn vanuit de VRR zo’n 550 hulpverleners ingezet tijdens de jaarwisseling.

Na een tweede jaarwisseling met een algeheel vuurwerkverbod kan voorzichtig worden gesteld dat het vuurwerkverbod leidt tot minder incidenten, en daarmee minder schade en slachtoffers. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en andere hulpdiensten pleiten al langer voor een algemeen vuurwerkverbod, zodat iedereen van een veilige jaarwisseling kan genieten.

Voorbereiding

Ondanks het vuurwerkverbod blijft de jaarwisseling het drukste moment van het jaar voor de brandweer, ambulance en meldkamer. Alle voertuigen van de brandweer werden bemand en de ambulancedienst zette 8 extra voertuigen in. Op de meldkamer werd gewerkt met 20 extra centralisten. Ook werd in de voorbereiding nauw samengewerkt met de politie en de gemeenten in de regio. Zo zijn in Rotterdam plekken aangewezen waar geen deelscooters mochten staan.

Brandweer

De scherpe voorbereiding zorgde ervoor dat de brandweer maximaal geprepareerd aan de jaarwisseling begon. Er kwamen 343 meldingen[1] binnen. Dit aantal is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar, maar een stuk minder dan de jaarwisselingen ervoor toen geen vuurwerkverbod bestond. De meldingen gingen vooral over containerbranden en andere kleine branden buiten. Grote incidenten zijn uitgebleven.

De politie moest bij twee incidenten, een brand in een school in Rotterdam en een buitenbrand in Schiedam, de brandweer afschermen zodat veilig gewerkt kon worden.

Ambulance

Ook de ambulancedienst beleefde een nacht waarin het druk was, maar zeker beheersbaar. In Berkel en Rodenrijs verloor iemand een voet toen een tas met vuurwerk ontplofte en in Rotterdam raakte een persoon gewond aan een arm door vuurwerk.

[1] Deze cijfers betreffen de periode van 31 december 2021 21.00u tot 1 januari 2022 08.00u.


Archieffoto

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.