menu Home
Algemeen

Grasjes en rigo’s over de Crezéepolder

Paul | 11 oktober 2021

De titel roept misschien bij veel lezers vraagtekens op, maar de doorgewinterde vogelaar begrijpt dat met grasjes graspiepers worden bedoeld en met rigo’s rietgorzen. Vooral in de trektijd worden afkortingen gebezigd door tellers en zo ook zaterdag 2 oktober bij het noordelijke kijkscherm in de Crezéepolder in Ridderkerk. Leden van de vogelwerkgroep van de Natuurvereniging IJsselmonde stonden daar vanwege Euro Birdwatch, een internationale trekteldag, die al voor de 26e keer in het eerste weekend van oktober werd gehouden. In 36 landen werden door duizenden vogelaars trekvogels geteld, in Nederland waren meer dan 160 trektelposten bemand.

De vogels hadden lichte tegenwind op weg naar zuidelijke streken, waardoor ze lager over kwamen vliegen dan gebruikelijk met meewind. Voor wat betreft de wind hadden de vogelaars dus geen klagen en een waterig zonnetje zorgde ook nog voor wat trek van roofvogels. Het was al direct duidelijk dat er een behoorlijke trek van graspiepers was. Met 2185 exemplaren was deze soort het talrijkst op de telpost, gevolgd door de vink waar 1189 exemplaren van werden waargenomen. Op de 3e plaats kwam de spreeuw waarvan er 413 op trek werden gezien. Landelijk was de spreeuw nummer 1 met bijna 400.000 exemplaren, gevolgd door graspieper en vink. Van de eerder genoemde rietgorzen werden er 33 genoteerd.

Even was het spannend toen een kiekendief van ver werd opgepikt. De vogel vloog recht op de telpost af en al snel werd een witte stuit waargenomen, dus werd de vogel als blauwe kiekendief bestempeld. Een leuke waarneming was een mooi groepje van 58 goudplevieren, die werden opgepikt boven de Alblasserwaard. Van de roofvogels werden, naast de blauwe kiekendief, 9 bruine kiekendieven, 1 buizerd en 2 sperwers geteld. Ter plaatse waren nog torenvalken aanwezig, maar die tellen niet mee voor de trektelling.

Dit jaar zijn iets meer trekvogels waargenomen dan vorig jaar – maar toen was het slecht weer – en bijna gelijk aan het totaal van 2019. Er werden exact 200 verschillende soorten vogels gezien waaronder een paar zeldzaamheden. Leuk waren de waarnemingen van de enige velduil en bladkoning in Nederland, die door twee jeugdleden van de vogelwerkgroep werden opgemerkt in Barendrecht, waar ze ook een trektelling deden langs de Oude Maas.

Foto: Hans Mom, de Blauwe kiekendief

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.