Ridderkerk FM Sportnieuws: Zwitserland – Spanje

Paul | 2 juli 2021

door Arie Ouwens:

In Sint Petersburg trapten Zwitserland en Spanje om 18 uur af, voor de eerste wedstrijd in de kwartfinale.
Zwitserland wat zich verrassend voor deze kwartfinale had geplaatst nadat zij wereldkampioen Frankrijk, na strafschoppen had uitgeschakeld.

De hoop was dat dit en attractieve wedstrijd zou worden, maar het tegendeel was waar, in de eerste helft.
Zwitserland liet Spanje de bal en loerde zelf op de counter, maar deze tactiek kon na 8 minuten al in de prullenbak.

Na een corner van Spanje kwam de bal bij Jordi Alba terecht, die haalde van 20 meter uit en het was de Zwitser Zakaria die de bal licht van richting veranderde, maar voldoende om Sommer kansloos te laten 0-1.

Het duurde even voor Zwitserland zich van deze tik had hersteld, Spanje drukte onvoldoende door om de Zwitsers definitief uit te schakelen.
Na en half uur herstelde Zwitserland zich en kwam eindelijk tot aanvallen toe, maar echt gevaarlijk werden zij niet.
Ook de aan Zwitserland toegekende corners leverde niets op, omdat bij kopballen het doel te hoog werd gezocht.
Mede hierdoor gingen beide teams naar de thee met een 0-1 voorsprong voor Spanje.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid, Zwitserland drong Spanje in de verdediging.
In de 56ste minuut gaf Zwitserland de eerste waarschuwing een corner van Shaqiri kwam op het hoofd van Zakarias, maar die kopte naast.
In de 64ste minuut zette Vargas Zuber voor Unai Simon, de keeper redde de situatie.

Wat er al een tijdje aan zat te komen gebeurde dan in de 68ste minuut, twee Spaanse verdedigers liepen elkaar in de weg, uit de kluts kwam de bal bij Shaqiri die doelman Simon kansloos laat 1-1.
Spanje kwam er steeds minder uit en gebeurde dit wel, dan ging het over veel te veel schijven en stonden de Zwitsers weer verdedigend georganiseerd.

In de 77ste maakte Freulen een sliding op Moreno, hield wel de voet aan de grond, scheidsrechter Oliver (Engeland) zag hier een rode kaart in, waar geel op zijn plaats was geweest.
Echter Spanje kon niet profiteren van de numerieke meerderheid.
Het einde van de wedstrijd kwam dan ook met 1-1.

De Zwitsers moesten nog 2 x 15 minuten aan de bak, maar omdat Spanje het tempo te laag hield bleven de Zwitsers, met tien man, gemakkelijk op de been.
Spanje kreeg een paar kleine mogelijkheden, maar er was altijd wel een Zwitsers been, bil of ander ledemaat wat de weg naar het doel blokkeerde en lukt het wel was daar altijd nog Summer die een puike partij keepte.

Ook na de verlengingen bleef de stand 1-1, de penalty specialisten konden zich gaan uitleven.
Bij de Zwitserse specialisten stond deze keer het vizier niet op scherp, maar liefst 3 strafschoppen werden gemist het was uiteindelijk Oyarzabal die de belangrijkste strafschop achter Summer schoot.
Spanje had met pijn en heel veel moeite de halve finale bereikt.