menu Home
AlgemeenGemeente Nieuws

Lagendijk ingericht als fietsstraat

Paul | 23 mei 2021

De herinrichting van de Lagendijk tussen de Burgemeester De Zeeuwstraat en de Ridderhof is klaar. Wethouder Peter Meij knipte ter gelegenheid daarvan vrijdag een lint door, in het bijzijn van een aantal Lagendijk-bewoners.

Met het werk, uitgevoerd door de firma Keizerwaard, is dit deel van de Lagendijk aantrekkelijker en veiliger gemaakt voor fietsers. Auto’s zijn te gast en mogen er niet harder dan dertig kilometer per uur rijden. Vrachtwagens worden helemaal geweerd. Bij het werk is er meer ruimte ontstaan voor extra groen.

De herinrichting is onderdeel van een plan om het centrumgebied aantrekkelijker te maken voor fietsverkeer. In 2016 is onderzoek gedaan hoe de Lagendijk ingericht kan worden als fietsstraat en begin 2017 heeft de gemeenteraad hiervoor middelen ter beschikking gesteld.

Het werk bezorgde de omwonenden onvermijdelijk enige overlast. Wethouder Meij bedankte de bewoners voor hun geduld, maar ook voor hun betrokkenheid bij dit werk. Een aantal omwonenden heeft namelijk actief meegedacht met de gemeente over de inrichting van de straat. De inbreng van de bewoners heeft geleid tot een aanpassing van de plannen. Langs de weg staan veel monumentale woningen en daar past een gedeeltelijk geasfalteerd fietspad niet bij. Verder waren de bewoners er beducht voor dat asfalt voor snelheidsverhoging van het verkeer zou zorgen. Deze en nog andere opmerkingen zijn verwerkt in het ontwerp. Het rode asfalt maakte plaats voor bijna naadloze klinker. De Fietsersbond, bij de oplevering vertegenwoordigd door Jan Laverman, had de voorkeur gegeven aan asfalt, voor meer fietscomfort. Toch ziet de bond het werk als een grote verbetering.

De gemeente gaat verder om de fiets ruim baan te geven in Ridderkerk. De nu gerealiseerde fietsstraat over de Lagendijk stopt bij de Frans Halsstraat. Het gedeelte vanaf de Frans Halsstraat naar de Ridderhof wordt meegenomen bij de herinrichtingsplannen voor deelgebied 1 van het ontwikkelperspectief Centrum.

Foto: Jos Wesdijk, gemeente Ridderkerk

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.