menu Home
Algemeen

Opdat we niet vergeten: Vrijheid nooit vanzelfsprekend

Paul | 20 mei 2021

Vele mensen waren – terecht – diep onder de indruk van de woorden van Andre van Duin uitgesproken op 4 mei jongstleden tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam. Heel goed dat iemand die een breed publiek aanspreekt, memoreerde dat hij normaal gesproken op 4 mei bij het homomonument in Amsterdam twee minuten stilte in acht neemt.

Vele mensen weten immers niet dat ook homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden. Mensen die gevangen waren gezet vanwege hun geaardheid moesten in de concentratiekampen verplicht een roze driehoek dragen.

Het Homomonument in Amsterdam is in 1987 onthuld en bestaat uit drie roze, granieten driehoeken. Deze driehoeken zijn zodanig neergelegd dat ze samen een grote driehoek vormen en staan voor verleden, heden en toekomst.

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Wereldwijd wordt er op deze dag aandacht gevraagd om zich uit te spreken tegen discriminatie en geweld op grond van seksuele

oriëntatie, genderidentiteit enz. Pas 30 jaar geleden werd homoseksualiteit door de WHO (World Health Organisation) niet langer als geestesziekte bestempeld. Helaas wordt homoseksualiteit – zelfs in Nederland – door bepaalde gemeenschappen nog steeds als een ziekte gezien. En worden er zelfs therapieën aangeboden om mensen te “genezen”.

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel (u weet wel waar die journalist van TV Rijnmond onlangs een schop kreeg) huldigt dit standpunt ook. Zij vinden dat homo’s uitgebannen moeten worden en roepen zelfs de gemeentelijke overheid op dat ook te doen. Gelukkig zijn er heel veel kerken die homo’s gelijkwaardig behandelen.

Onlangs werd in Iran een jongen vanwege zijn geaardheid door zijn familie onthoofd. En in vele landen staat de doodstraf of levenslange gevangenisstraffen op het homo zijn. Onvoorstelbaar!

Mensenrechten gelden voor iedereen, ongeacht wie je bent of van wie je houdt. Helaas worden nog dagelijks homo‘s uitgescholden, bespuugd, in elkaar geslagen, vernederd en gediscrimineerd. Ook in ons land is dat dus aan de orde van de dag.

Homoseksualiteit is aangeboren, homofobie is aangeleerd.

Liefde is liefde. Laat iedereen zijn wie hij wil zijn. En laat iedereen liefhebben, die hij of zij wil liefhebben. Juist onze zwaarbevochten vrijheid, is een vrijheid voor iedereen.

We kunnen onze vrijheid alleen koesteren als we die ook actief blijven beschermen. Dat zijn we aan de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten verplicht.

Tot op vandaag blijkt dat onze vrijheid NOOIT vanzelfsprekend is. Wij moeten blijven strijden voor die vrijheid.

Louis van der Spoel

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.