menu Home
Algemeen

Opdat we niet vergeten: Koude meiweek voor de boeg

Paul | 3 mei 2021

door Jan-Hein Visser

Het is dit voorjaar – tot nu toe – aan de koude kant in Nederland. Behoorlijk koud zelfs: april scoorde 3,5 graad onder het langjarig gemiddelde. De oorzaak ligt in een hardnekkige luchtdrukverdeling die de koude noordenwinden in stand houdt. Ook de eerste week van mei gaat helaas behoorlijk koud en bovendien wisselvallig verlopen in onze regionen. Op 4 mei, de dag van de nationale dodenherdenking, wordt daarbij bovendien het slechtste weer van de hele week verwacht: regen, maximaal 10 graden en een harde tot stormachtige westenwind. Wie dus naar buiten gaat om te herdenken doet er goed aan een regenscherm mee te nemen en zich vooral ook warm aan te kleden.

Nu is het zo dat net als vorig jaar, ook dit keer de dodenherdenking nergens met uitgebreid publiek mag plaatsvinden. Namens het college van B&W Ridderkerk herdenkt burgemeester Attema dit jaar – waar het in 2020 deze uitermate gewichtige gelegenheid nog vollédig oversloeg met als reden Corona – in kleine kring met een klein aantal genodigden op de begraafplaats Rusthof. Maar buiten deze genodigden is het niet de bedoeling dat anderen daar samenkomen. Vanwege de coronasituatie vraagt het Comité 4 en 5 mei om ook dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehéle dag halfstok te hangen en de herdenking ook thuis via de televisie te volgen. Maar ook De Dam blijft weer vrijwel leeg.

Ook op Bevrijdingsdag, woensdag 5 mei, gebeurt dit jaar net als in 2020 weinig dan wel helemaal niets op het gebied van festiviteiten. En als dat wel zo was geweest, dan had het weer niet erg meegewerkt. Tot en met vrijdag 7 mei blijft het namelijk koud voor de tijd van het jaar. Maar het komend weekeinde worden de bakens wel verzet en hoe: een diepe depressie positioneert zich dan ten westen van Ierland. En daar waar eerder een hogedruk gebied in die regio ons koude noordenwinden opleverde, stelt zich nu juist een zeer warme zuidelijke stroming in: het kwik stoomt op naar waarden van 20 tot 25 graden. In elk geval blijft het dan een paar dagen behoorlijk warm. Of zich daarna een hogedruk boven het continent vormt met aanhoudende warmte of dat het onstabiel wordt, valt nog te bezien, maar een terugkeer naar het kille weer zit er in ieder geval voorlopig niet meer in. Eind deze week kunt u de wintergarderobe en winterdekbedden dus definitief opbergen. Maar ook de coronahandhavers kunnen alvast weer hun borst gaan natmaken om gebieden af te sluiten en samenscholende mensen uit parken, bossen en van het strand te verdrijven. Want samenscholen is ook dan namelijk nog steeds verboden in verband met het coronavirus.

Foto JHV: in 2020 liet het college verstek gaan en werd door een groep betrokken Ridderkerkse burgers een alternatieve herdenking gehouden. Dit gebeurde op 14 mei, de datum van het bombardement op Rotterdam, bij het capitulatiemonument in Rijsoord dat deel uitmaakt van het perceel met onder meer de Johannes Postschool en het museum. Een perceel waarover de eigenaar momenteel in een twist rondom de verkoop is gewikkeld met de gemeente Ridderkerk.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.