menu Home
Algemeen

Ridderkerk legt beslag op museum

Paul | 14 april 2021

Het particuliere capitulatiemuseum in Rijsoord is al weken onderwerp van gesprek in de Ridderkerkse gemeenschap. Eigenaar Ad Los is 73 jaar, wil het wat rustiger aan gaan doen en zette o.a. de historische school met huis en planetarium te koop. Vorige week werd in de gemeenteraad besloten een bedrag van 775.000 euro uit te trekken voor de aankoop van de school. Eigenaar Los wil alleen verkopen aan de gemeente als deze ook het aangrenzende woonhuis en de opgebouwde collectie over de oorlog overneemt met een taxatiewaarde van bijna 2,6 miljoen. Dat de gemeente het eerste recht van koop heeft hoeft volgens Los niet te betekenen dat hij met het bod akkoord hoeft te gaan. Om te voorkomen dat het gebouw, waar in 1940 de capitulatie werd getekend, in handen van derden komt is er nu door de gemeente Ridderkerk  beslag gelegd. Zij vinden het in principe geen probleem dat het schoolgebouw in andere particuliere handen komt als hij het maar niet sloopt en openbaar houd. Ook zou de nieuwe eigenaar de gemeente Ridderkerk weer het recht van eerste koop aan moeten bieden. Ad Los weigert dit in het koopcontract op te laten nemen omdat hij “geen speelbal van de gemeente” wil worden. Los vind dat men vertrouwen moet hebben dat hij de goede keus maakt in het kiezen van een nieuwe eigenaar die zijn levenswerk zal voortzetten. Los verwacht dat het tot een rechtszaak gaat komen en ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.