menu Home
Algemeen

Online Alzheimer Café Ridderkerk over Benaderingswijze Dementie

Paul | 15 maart 2021

Ook in de maand maart is er een online Alzheimer Café Ridderkerk. Dit keer gaat Lenie de Jong in gesprek met Mireille Hollemans, psycholoog bij Aafje over het onderwerp benaderingswijze dementie. De video is vanaf 18 maart te bekijken via www.karaatmantelzorg.nl.

De benaderingswijze van iemand met dementie is anders dan van mensen zonder dementie. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Als iemand zich veilig en serieus genomen voelt, verloopt communicatie een stuk gemakkelijker.

“Hoe je praat is belangrijker dan wat je zegt”

Bij de benaderingswijze van iemand met dementie speelt houding een grote rol. Contact tussen mensen bestaat voor een belangrijk deel uit met elkaar praten, maar mensen met dementie kunnen dit steeds minder goed. Een groot deel van de communicatie met iemand met dementie bestaat uit lichaamstaal of non-verbale communicatie. Iemand met dementie begrijpt je beter als je je woorden ondersteunt met gebaren. Raak bijvoorbeeld iemand even aan als je aandacht wil trekken en maak een drinkgebaar als je vraagt of iemand koffie wil.

Net als vorige maanden biedt de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk een video aan van een gesprek dat anders zou plaatsvinden in het Alzheimer Café Ridderkerk. Deze video is vanaf 18 maart  te zien op de website van Karaat Mantelzorg en via Facebook.com/KaraatMantelzorg. Ook de eerdere video’s van het Alzheimer Café kunt u op de website terugzien. Andere organisaties zoals Salem, Riederborgh, Internos en Aafje publiceren de video’s ook op hun websites. 

Voor vragen of reacties naar aanleiding van het interview kunt e-mailen naar info@karaatmantelzorg.nl of u bellen naar 0180 – 763 717. U kunt vragen naar Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent en projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk.

Het Alzheimer Café Ridderkerk wordt georganiseerd door de werkgroep bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje. Video is gemaakt door Online Beeldvorming in opdracht van Karaat Mantelzorg.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.