menu Home
AlgemeenWeer

Wees goed voorbereid op de winterinval

Paul | 5 februari 2021

door Jan-Hein Visser

Het gaat er dan uiteindelijk toch van komen: na twee winterseizoenen waarin zelfs lichte vorst vrijwel afwezig was, stonden de seinen dit seizoen al eerder op groen voor winterprikken. In januari bleef het bij deze speldenprikken, doordat telkens de warme lucht vanuit het zuidwesten alweer snel koning winter verjoeg. Maar deze bijt nu terug. En hoe. De komende dagen vindt het strijdtoneel tussen de warme lucht boven landen als Frankrijk en Zwitserland (er is niet voor niets enorm veel smeltwater met overlopende rivieren) en koude Scandinavische lucht precies boven onze hoofden plaats. Her en der wordt de term Siberische koude al gehanteerd. Dit lijkt vooral voor het noorden van Nederland qua gevoel zo te gaan zijn, door de harde oostenwind. Maar ook in de regio Rijnmond kan het wel eens behoorlijk onaangenaam gaan worden. De kans dat tot en met maandag 10 centimeter sneeuw valt – en lokaal misschien wel meer –  is reëel. Het risico op ijzel is helaas ook aanwezig. Dit heeft alles te maken met het gevecht van de luchtsoorten: koude lucht vanuit het oosten op leefniveau en warme lucht op het 1500 meter vlak vanuit het zuiden: als die grens met temperaturen boven nul op hoogte tot Rotterdam reikt, dan is forse ijzel mogelijk ofwel regen die aan de grond weer bevriest. Vooralsnog is dit berekend voor de regio’s ónder de grote rivieren. Mocht het volgende week opklaren boven sneeuw, dan kan de vorst bovendien streng gaan worden.

Rijdt winter alsnog scheve schaats?

Van schaatsbanen gaat het zoals het er nu naar uitziet niet komen, dus laat die schaatsen nog maar even in het vet zitten. En als dat al zo zou zijn, dan komen de corona lockdown-regels roet in het eten gooien. Van het organiseren van evenementen met koek en zopie kan de hele maand februari geen sprake zijn. Sterker nog: de schaatsvereniging in Heerjansdam heeft niet eens toestemming gekregen van de gemeente om de sportvelden onder te laten lopen. De kans dat in Rijsoord een schaatsbaan tot stand komt is al net zo klein. Niet op natuurijs en ook niet op ondergelopen velden. Dat ligt enerzijds aan het weer: veel sneeuw en wind en de vraag is of de vorst lang gaat aanhouden. Anderzijds speelt de coronacrisis. Niet voor niets is het plan voor de – kunstmatige – schaatsbaan voor Ridderkerk opgeschoven naar december van dit jaar en heeft de schaatsbaan in Rotterdam de handdoek in de ring gegooid. Zij konden door de lockdown niet langer dan twee weken openblijven.

Neem voorzorgsmaatregelen

En met die  lockdown die nog steeds speelt is het wellicht geen eenvoudige opgave om nog tijdig aan de juiste winterspullen te komen, maar we zetten toch een aantal belangrijke tips op een rij:

-Zet de sneeuwschep vast gereed evenals strooizout. De gemeente Ridderkerk kondigde het rijkelijk laat aan, maar één zak gratis strooizout per huishouden kan worden afgehaald bij de zand-en grinthandel P. de Jong B.V. aan de Havenkade. Dit kan echter pas weer vanaf maandagochtend: op werkdagen van 09.00 uur tot 15.00 uur. Er is dit keer geen bon uit de krant nodig, want die had de gemeente immers niet in de kranten van dit jaar laten afdrukken. Bouwmarkten verkopen ook strooizout, maar dit dient via click & collect besteld te worden omdat de fysieke winkels de hele maand februari nog dicht blijven. Benzinepompen verkopen vaak ook strooizout, maar het ligt er dan maar net aan hoeveel geld u er voorover heeft, want deze rekenen soms torenhoge prijzen.

-Controleer je auto: zit er nog antivries in de reservoirs? Heb je de ruitenkrabber gereed liggen? En slotontdooier? Parkeer je auto wanneer het gaat vriezen altijd in de neutrale stand, koppelingen kunnen vastvriezen met forse schade tot gevolg. Geen zin om te krabben? Dek de ramen met folie af.

-Hou altijd rekening met het scenario dat korter of langer de stroom uitvalt. Zorg voor een opgeladen powerbank zodat de mobiele telefoon langer meegaat. Heeft u een radio die op batterijen werkt? Controleer dan of deze nog vol zijn of dat er voldoende batterijen op voorraad zijn. Hetzelfde geldt voor kaarsen en lucifers. En extra dekens. We denken er zelden aan, maar als het nodig is, dan ben je er maar wat blij mee dat het geregeld is. Haal daarom ook tijdig een extra voorraad boodschappen in huis. En vraag ook eens of uw buren die zwak of slecht ter been zijn wat extra’s nodig hebben. 

-Denk aan de plantjes! Velen zijn in bezit van boompjes en planten die twee winters zonder vorst glansrijk hebben doorstaan. Dit gaat nu anders uitpakken indien geen juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen: pak olijfbomen en andere gevoelige planten in en/of zet ze in de schuur. Vorstbestendige palmsoorten zoals de Trachycarpus kunnen in principe buiten blijven staan, echter: zorg dat er geen sneeuw of bevriezend smeltwater in de kern terecht komt, want dan gaan ze onherroepelijk alsnog dood. En de geraniums zullen het alleen binnenshuis kunnen overleven.

-IJs zet uit: kijk of er buiten in de tuin nog ergens water in staat en controleer ook goten. Eens dat het gaat vriezen zet het water uit en zullen die spullen onherroepelijk stuk gaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een regenmeter maar des te meer voor de buitenkraan: sluit deze dus tijdig goed af.

-Last but not least: blijf liever binnen en zeg afspraken als het even kan af! Zeker bij gevaarlijke weersomstandigheden en al helemaal als je niet over het juiste schoeisel beschikt voor bij gladheid. Hulpdiensten gaan het al druk genoeg krijgen en de ziekenzorg is al overbelast met corona-patiënten.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.