menu Home
Algemeen

Wooncompas schuift opknappen Bloemenbuurt voor zich uit

Paul | 15 januari 2021

door Jan-Hein Visser

Voor het einde van 2020 zouden de bewoners van de laagbouw in de Ridderkerkse Bloemenbuurt, een verlengstuk van de wijk -Oost, uitsluitsel krijgen: gaan de woningen gerenoveerd worden? En zo ja hoe? Wat worden de alternatieven voor de gas-aansluiting en komen er zonnepanelen op de woningen in het streven naar nul-op-de-meter (NOM)? Dit heeft de nodige vertraging opgelopen.

Vorig najaar stuurde Wooncompas de huurders van het complex – bestaande uit tegen de tweehonderd zelfstandige gezinswoningen – een brief over de voortgang. Daarin stelde de verhuurder dat alle opties worden onderzocht: van een complete renovatie tot nieuwbouw. Nieuwbouw betekent uiteraard dat de huidige woningen – daterend uit 1964 – eerst plat moeten. Wooncompas heeft de firma’s de Goede en Elk vorig jaar opdracht gegeven tot onderzoek.

Recent zijn diverse woningen geïnspecteerd op gebreken maar ook (on)mogelijkheden. Bij enkele woningen die aan het verzakken zijn is tevens fundering onderzocht. Er is in de buurt groot verschil tussen woningen onderling voor wat betreft het intern opknappen en de isolatie. Eigenlijk zijn alleen de vrijkomende woningen in de afgelopen jaren gerenoveerd. Daarbij werd de indeling binnenshuis gewijzigd en werd bijvoorbeeld dubbel glas aangebracht. De laatste tijd werden geen uitgebreide opknapbeurten meer gedaan. Ook worden totdat er een besluit is over de toekomst van het complex enkel noodzakelijke reparaties verricht. Het laatste schilder- en schoonmaakwerk aan de buitenkant stamt intussen van zowat tien jaar terug en dit is goed te zien aan bladderende verf en alg aanslag.

De woningen in deze buurt zijn desondanks zeer gewild. Recent kwamen op een vrijkomende woning méér dan 1100 reacties via Woonnet Rijnmond. Ook andere woningen krijgen regelmatig dat soort aantallen reacties. Er is daarbij ondanks de enorme woningnood in de gemeente géén voorrang voor Ridderkerkers. Ondanks vertragingen in de voortgang van de plannen zitten De Goede en van Elk niet stil. Zo is men bezig om een klankbordgroep met bewoners op te richten. Ook is vorige zomer een enquête gehouden waarop veel respons kwam. Dit leidde tot opmerkingen over met name drie zaken: de warmte die niet weg kan – de enquête viel echter wel rond de extreme hittegolf in juli – het bovengenoemde achterstallig onderhoud maar vooral ook de gehorigheid. De woningen zijn binnen van elkaar niet goed geïsoleerd en dat geeft veel contactgeluiden, regelmatig ergernissen of erger.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.