menu Home
Algemeen

Verpleegkundigen van Plastische Chirurgie bekroond met TopASz Award

Paul | 13 januari 2021

De verpleegkundigen van Plastische Chirurgie hebben de TopASz Award 2020 gewonnen. Dit is de prijs die de Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis jaarlijks toekent aan een zorgverlener of afdeling die zich in het voorbije jaar buitengewoon heeft ingespannen om zo patiëntvriendelijk en gastvrij mogelijk te zijn.

De kanshebbers hiervoor worden elk jaar aangedragen door patiënten en collega’s. De jury, dit jaar onder leiding van burgemeester Segers van de gemeente Molenlanden, koos het winnende team uit vijf genomineerden. “Zonder zichzelf er bewust van te zijn, zetten zij allemaal echt de patiënt centraal en bieden ze daadwerkelijk zorg met hoofd, hart en ziel.” 

Weer normaal door het leven
“Bij plastische chirurgie denkt men vaak aan cosmetische chirurgie maar er is nog zo veel meer”, aldus het juryrapport. “Eén aspect is de borstreconstructie na borstkanker. Het brengt heel veel emotie met zich mee. Onzekerheden, vragen. Dankbaarheid om te overleven maakt langzaam plaats voor de wil om weer ‘normaal’ als vrouw door het leven te gaan. De aanpak van de verpleegkundigen is van cruciaal belang in dit kwetsbare stadium. Daarom is het goed om te zien dat de verpleegkundigen een hecht team vormen met ieder een eigen unieke inbreng. Er is ook oog voor de match met de individuele patiënt.  Het team straalt rust uit. De patiënt en de naasten worden serieus genomen.”

Tatoeage
Het team wil de prijs van 5000 euro besteden aan het verder voltooien van het hele proces van borstkanker tot volledige reconstructie met de tepelhof en tepel. Dit allerlaatste stukje kan nu niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis worden uitgevoerd, omdat dit door middel van een tatoeage moet gebeuren. De afdeling wil een apparaat aanschaffen en scholing volgen voor het zetten van de tatoeage.

De jury: “Wat we hier zo mooi aan vinden is dat het echt een heel proces afsluit. Je beëindigt een vreselijke periode voor de patiënten en de naasten. Het plaatje is letterlijk en figuurlijk weer compleet.” De prijs werd dit jaar virtueel uitgereikt tijdens de online nieuwjaarsreceptie van het ziekenhuis.

Foto: ASz, het winnende team van Plastische Chirurgie.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.