menu Home
Algemeen

Goede voornemens om verder te leren

Paul | 13 januari 2021

Wilt u beter Nederlands leren lezen en schrijven? Of beter met de computer leren werken? In Ridderkerk zijn diverse mogelijkheden om verder te leren.

Je bent niet alleen

“In Ridderkerk zijn er ongeveer 5000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.” vertelt Suzanne Vonk, netwerkcoördinator Basisvaardigheden. “Goed kunnen lezen, schrijven en de computer gebruiken zijn tegenwoordig steeds belangrijker om al je zaken goed te kunnen regelen. Als je hier moeite mee hebt, kun je meedoen een cursus die bij jou past.”

Taal moet je blijven oefenen

Er zijn mogelijkheden voor mensen die in Nederland geboren zijn en hun Nederlands weer extra willen oefenen. “Sommige mensen hebben wel basisonderwijs gevolgd, maar hebben daarna niet veel meer gelezen en geschreven. Dat was niet nodig voor hun dagelijks leven”, zegt Vonk. “Wat mensen vaak vergeten: taal is een vaardigheid. Als je het niet gebruikt, dan kun je het kwijtraken. Maar gelukkig kun je het ook weer leren!”

Nieuw in Nederland

Ook zijn er cursussen voor mensen die nieuw zijn in Nederland en de Nederlandse taal (beter) willen leren. De enige eis is dat mensen hun inburgeringsexamen gehaald hebben of geen verplichting meer hebben. Er zijn verschillende cursussen, bijvoorbeeld gericht op opleiding, werk, kinderen of opleiding. “Binnenkort start er een groep speciaal voor mensen die het inburgeringsexamen niet gehaald hebben en wel graag Nederlands willen leren. Deze lessen zijn heel praktisch en zijn gericht op het dagelijks leven”.

Aanmelden bij Taalpunt

De cursussen worden de gemeente gesubsidieerd, u betaalt alleen een eigen bijdrage van € 50,=. De meeste cursussen gaan ook door in de corona-tijd. Iedereen die verder wil leren of vragen heeft kan bij het Taalpunt van de Bibliotheek AanZet terecht. Dit is vanwege corona alleen telefonische en via email bereikbaar: taalpuntridderkerk@debibliotheekaanzet.nl en 088 – 242 50 50 

Foto: Beeldbank Stichting Lezen & Schrijven.


Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.