menu Home
Gemeente Nieuws

Vrijwilligersprijzen naar Shafiqa Habib en vrijwilligers Hopice De Reiziger

Paul | 4 januari 2021

De winnaars van de Ridderkerkse vrijwilligersprijzen zijn bekend. De Jaap van der Graafprijs (voor individuele vrijwilligers) is toegekend aan mevrouw Shafiqa Habib. Sinds 2005 is ze vrijwilligster bij Vluchtelingenwerk in Ridderkerk. Ze leverde een grote bijdrage aan de integratie van nieuwkomers in de Ridderkerkse samenleving. De groepsprijs gaat naar de ongeveer 130 vrijwilligers van de Hospice De Reiziger in Barendrecht. Het hospice staat ook open voor inwoners van Ridderkerk en een deel van de vrijwilligers die er werken, komt uit Ridderkerk.

De prijzen bestaan uit een geldbedrag van 350 euro, te besteden aan vrijwilligersactiviteiten, en een door de Ridderkerkse kunstenaar Jorgen Snoep ontworpen emaille bordje. Wethouder Marten Japenga heeft de vrijwilligersprijzen maandagmiddag uitgereikt bij mevrouw Habib thuis en in het hospice. Dat deed hij samen met kinderburgemeester Maylin Ouwens en Junaidah Beun van het vrijwilligerssteunpunt van Facet Ridderkerk.

De andere genomineerden voor de twee prijzen waren Rob van Pelt (judostichting To-Uchi), mevrouw Wil Wendrich (vrijwilligster voor Amnesty International), de vrijwilligers van FoodCompany en de vrijwilligers van buitenplaats Het Huys ten Donck.

De gemeente Ridderkerk hecht grote waarde aan de inzet van vrijwilligers. Daarom kent de gemeente, in samenspraak met Facet Vrijwilligerssteunpunt, jaarlijks de vrijwilligersprijzen toe. Deze vrijwilligersprijzen zijn bedoeld voor een persoon, vrijwilligersproject of –organisatie, die een positieve bijdrage levert aan een organisatie, wijk of buurt. Van medio augustus tot 14 oktober 2020 hebben organisaties, verenigingen en bewoners uit Ridderkerk de gelegenheid gekregen kandidaten aan te melden. Onder normale omstandigheden vindt de uitreiking plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie. Door corona ging deze dit jaar niet door.

Achtergrondinformatie prijswinnaars

Shafiqa Habib is onvermoeibaar. Ze begon al in het AZC met vrijwilligerswerk. Nu zet ze zich vooral in voor stichting Vluchtelingenwerk Ridderkerk en Gilde Ridderkerk. Daartussen deed ze nog talloze andere dingen. Bij Vluchtelingenwerk fungeert ze vooral als tolk. Bij het Gilde vertaalt Shafiqa en ze helpt bij de taalgroep. En ze is betrokken bij de zwemles en fietslessen. Ze wil vrouwen zelfvertrouwen geven, zodat ze zelfstandig worden en niet meer afhankelijk zijn van hun man of kinderen. Ook probeert ze hen uit te leggen dat het belangrijk is betrokken te zijn bij hun kinderen.

Hospice De Reiziger is een bijna-thuis-huis voor mensen in de laatste fase van hun leven. De stichting wordt geleid door het bestuur, dat zich op vrijwillige basis inzet. Daarnaast is er een groep van ongeveer 130 vrijwilligers. Samen met het zorgteam zorgen zij ervoor dat het gasten aan niets ontbreekt. De meesten werken als gastvrouw of -heer. En er zijn vrijwilligers die ondersteunen bij de administratie, het onderhoud van het gebouw en de tuin en bij het bereiden van maaltijden. De vrijwilligers bieden gasten een luisterend oor aan, voeren activiteiten met hen uit of geven complementaire zorg.

Mevrouw Shafiqa Habib ontvangt haar prijs.
De prijsuitreiking bij Hospice De Reiziger. Op de voorgrond twee vrijwilligers van het eerste uur Anja Wiertsema en Karin Risse. Daarachter Junaidah Beun (Vrijwilligerssteunpunt Facet Ridderkerk), kinderburgemeester Maylin Ouwens, voorzitter Bert Pothoven en wethouder Marten Japenga.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.