menu Home
Algemeen

ASz: ‘Cruciale periode vraagt om nog meer maatregelen, OK’s Zwijndrecht dicht’

Paul | 31 december 2020

Na het sluiten van 32 bedden op de locatie Dordwijk in de laatste week van het jaar, ontkomt het Albert Schweitzer ziekenhuis niet aan nog een ingrijpende maatregel. De operatiekamers en de afdeling Dagbehandeling op de locatie Zwijndrecht worden de eerste twee weken van 2021 voor het grootste deel gesloten.

Patiënten van wie de operatie moet worden verplaatst, krijgen hiervan zo spoedig mogelijk bericht. Oogoperaties, pijnbehandelingen en kuren/infusietherapie gaan nog wel door. De locatie Zwijndrecht blijft open: zonder tegenbericht vinden spreekuren en onderzoeken er plaats zoals gepland.

Drukte
Het personeel dat wordt vrijgespeeld met het uitstellen van operaties, springt wegens de coronadrukte bij op de locatie Dordwijk. Deze maatregel is onontkoombaar nu de verwachting is dat de druk op de Spoedeisende Hulp, de Intensive Care en de corona-afdelingen in Dordrecht nog zeker twee weken zal blijven toenemen.

Eerste golf
“We kampen helaas met zo veel ziekteverzuim onder zorgverleners door corona, dat we medewerkers uit Zwijndrecht op de locatie Dordwijk nodig hebben”, aldus bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Er breekt opnieuw een cruciale periode aan, die sterk lijkt op de eerste coronagolf. Het enige verschil met toen is dat de poliklinieken nu doordraaien. De meeste andere niet-spoedeisende zorg ligt helaas weer stil. Uiteraard gaat acute zorg door en worden zo veel mogelijk dringende operaties uitgevoerd.”

Intensive Care
Naast het staken van operaties in Zwijndrecht, is ook een plan opgesteld om de Intensive Care indien nodig in korte tijd te kunnen opschalen naar zestien coronabedden. Die uitbreiding vindt plaats op het moment dat er twaalf coronapatiënten op de IC liggen, zonder dat er zicht is op uitplaatsing.

Bedden
Verder wordt op verpleegafdelingen het aantal patiënten per verpleegkundige tijdelijk verhoogd. “Niet-verpleegkundigen en medisch specialisten zullen de verpleging ondersteunen, om dit zo verstandig en medisch verantwoord mogelijk te laten plaatsvinden”, aldus Van der Meer. “Met de extra maatregelen kunnen we een maximaal aantal beschikbare bedden garanderen.”

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.