menu Home
Algemeen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en de ‘mondkapjesplicht’ per 1 december

Paul | 30 november 2020

Vanaf 1 december 2020 is als coronamaatregel een landelijke mondkapjesplicht van kracht voor publieke binnenruimten. Wie in bijvoorbeeld een winkel, theater of museum geen mondkapje draagt, kan een boete van 95 euro krijgen. Wij kiezen als ziekenhuis voor een net iets andere aanpak op maat. We blijven spreken van een ‘dringend verzoek’ om een mondkapje te dragen. In de onderstaande vragen en antwoorden leggen we dit nader uit.

Waarom spreekt het Albert Schweitzer ziekenhuis niet van een mondkapjesplicht?

Vooropgesteld: wij willen graag dat iedereen in het ziekenhuis een mondkapje draagt. Dat dringende verzoek doen we al sinds 3 oktober en veruit de meeste patiënten en bezoekers houden zich eraan. Maar juist in een ziekenhuis is er een relatief grote groep mensen die zich er niet aan kán houden, bijvoorbeeld longpatiënten.

Daarom vinden wij dat in het ziekenhuis maatwerk nodig is en geen politie die boetes uitschrijft. Gelukkig geeft de ministeriële regeling vanaf 1 december aan ziekenhuizen de mogelijkheid om eigen regels te hanteren. Die hebben wij al geruime tijd en we houden eraan vast. We hebben zelfs een grondiger en slimmer systeem dan je in een winkel of theater of museum zult aantreffen.

Hoe werkt dat?

  • Niemand komt onze gebouwen binnen zonder eerst (vooraf online of ter plekke bij een zuil) vragen te beantwoorden over lichamelijke klachten die kunnen wijzen op corona. Iedereen wordt aangesproken. Wie klachten heeft, of een huisgenoot met corona, krijgt meteen een medisch mondkapje uitgereikt en moet dit opzetten. Anders mag men niet naar binnen. In de nieuwe regeling van de overheid mag een burger zo’n medisch mondkapje niet gebruiken. Wij zijn dus strenger. We filteren de risicogroep vooraf uit, wat op andere publieke plekken lang niet altijd gebeurt. Zo beperken wij de kans op virusoverdracht veel gerichter.
  • Iedereen die geen klachten heeft, mag naar binnen maar krijgt wel het dringende verzoek om een eigen mondkapje te dragen. Bijna iedereen doet dat al. Wie geen kapje bij zich heeft, kan er van ons een krijgen.
  • Ook met onze medewerkers hebben we duidelijke afspraken. Zij zijn verplicht om mond-neusbedekking te dragen en moeten hun gezondheid strak monitoren en zich direct laten testen als ze bijvoorbeeld hoesten, hun smaak en reuk verliezen of koorts hebben.

Waarom doet het Albert Schweitzer ziekenhuis dan niet toch gewoon mee aan de plicht?

Mede omdat wij die zelf niet kunnen handhaven. Daarvoor zijn opsporingsambtenaren nodig. Wij willen niet dat in ons ziekenhuis mensen in een kwetsbare positie staande worden gehouden en een boete van 95 euro krijgen. Wij lossen het zelf op met onze patiënten en bezoekers. Onze zeer gastvrije vrijwilligers bij de entrees kunnen dat goed en de Beveiliging kan bijspringen indien nodig. Met de Veiligheidsregio en GHOR Zuid-Holland Zuid zijn wij overeengekomen dat ons eigen beleid geldt en dat Toezicht en/of de politie bij ons niet controleren.

Het ziekenhuis gebruikt zelf faceshields, moeten die weg nu ze in de nieuwe regeling verboden zijn?

Wij hebben alle medewerkers half oktober een faceshield gegeven met duidelijke instructies voor het gebruik. Het wordt gedragen in openbare ruimtes, in niet-zorggerelateerde functies en tijdens contact met niet-coronaverdachte patiënten (in situaties waarin het protocol geen medisch mond-neusmasker voorschrijft).

Dit faceshield is zorgvuldig ontwikkeld in een academisch medisch centrum. Het heeft afgeronde hoeken, reikt tot ruim voorbij de kin en kan helemaal uit elkaar waardoor het volledig desinfecteerbaar is. Dit faceshield is – bij goede screening van de eigen gezondheid – een veilig alternatief voor mondkapjes, want het wordt niet steeds op- en afgezet en aangeraakt zoals veel mensen wel doen met hun mondkapje. De faceshields blijven dan ook.

Wat als een patiënt of bezoeker een faceshield draagt?

Dat gebeurt maar weinig. Maar als iemand een persoonlijke reden heeft om dat middel te gebruiken, mag hij/zij naar binnen – ook met een huis-tuin-en-keuken-faceshield, mits hij of zij geen klachten heeft.

En iemand die geen helemaal geen mond-neusbedekking draagt?

  • Die persoon wordt nadrukkelijk aangesproken en krijgt een mondkapje aangeboden. Als er een medisch bezwaar is tegen het mondkapje, mag de persoon verder. Maar ook als iemand het principieel niet wil dragen maar daarnaast wel klachtenvrij is en anderhalve meter afstand houdt, weigeren we deze persoon niet. Binnen het totaal van veiligheidsmaatregelen accepteren we dit, want iedereen komt met een reden naar het ziekenhuis.
  • Als iemand én geen kapje wil dragen én geen afstand wil houden en/of zichtbare gezondheidsklachten heeft, kunnen we deze persoon vragen om het ziekenhuis te verlaten; of indien nodig daartoe dwingen met hulp van de politie. Dat doen we altijd als iemand zich misdraagt en dat zal nu niet anders zijn.
  • De spreekkamer of behandelkamer is geen publieke binnenruimte. Hier heeft de behandelaar het laatste woord en die kan eventueel zelfs weigeren de patiënt te helpen, zolang deze zich niet aan verzoeken wil houden.

Wij danken iedereen voor de bereidwillige medewerking aan ons systeem waarmee we het ziekenhuis voor iedereen een veilige omgeving houden! 

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.