menu Home
Gemeente Nieuws

Vogelgriep geconstateerd bij wilde vogels

Paul | 19 november 2020

Bij meerdere zieke wilde vogels in de regio is het vogelgriepvirus vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om het H5N8 vogelgriepvirus. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee en wordt verspreid door wilde (water)vogels.

Onlangs is dit type vogelgriepvirus ook elders in Nederland bij wilde vogels en op enkele pluimveebedrijven vastgesteld. Hoogstwaarschijnlijk zullen er nog meer met vogelgriep besmette vogels worden aangetroffen in Rotterdam en omgeving. Het gaat op dit moment om een aantal wilde vogels, maatregelen zijn daarom niet nodig. GGD Rotterdam-Rijnmond houdt de situatie goed in de gaten.

Infecties bij mensen zijn met deze variant nog nooit vastgesteld. Het H5N8 virus heeft dus wereldwijd nog nergens mensen ziek gemaakt. Het virus is ook niet besmettelijk voor andere (huis)dieren zoals katten of honden.

Wat moet u doen als u een dode vogel vindt in de regio Rotterdam Rijnmond?

Ziet u een dode vogel liggen? Raak het niet zelf aan, maar maak een melding aan.

Meer informatie

Hebt u vragen over gezondheid in relatie tot vogelgriep, neem dan contact op met de afdeling Infectieziekten van de GGD Rotterdam-Rijnmond (010) 433 98 97.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.