menu Home
Algemeen

KWF financiert 51 nieuwe onderzoeken

Paul | 22 september 2020

€27 miljoen voor onderzoek naar o.a. virussen om kanker te bestrijden
KWF kent 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten in 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker. De projecten gaan in 2021 van start.
KWF-directeur Fred Falkenburg is blij met het nieuwe onderzoek: “De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen. Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker. Dankzij onze donateurs kan KWF het verschil blijven maken.”

In deze video worden de volgende twee onderzoeksters verrast met het nieuws dat KWF hun onderzoeken gaat financieren:

Betere bestraling en nieuwe aanpak hersentumoren
In het Amsterdam UMC – locatie AMC leidt dr. Irma van Dijk een onderzoek naar gerichter bestralen van tumoren in de borstkas en bovenbuik. Vanwege de ademhaling liggen organen – en de tumor – in dit gebied eigenlijk nooit helemaal stil. In deze patiëntenstudie zetten de onderzoekers beademing en ademhalingsregulatie in om deze beweging tegen te gaan en de tumor effectiever te bestralen.

Dr. Linda Douw (Amsterdam UMC – locatie VUmc) onderzoekt een nieuwe methode om terugkeer van glioblastoom beter te bepalen. Deze agressieve hersentumor groeit helaas na de behandeling op enig moment weer terug. Op MRI-scans is niet altijd goed duidelijk of men een teruggekeerde tumor, of effecten van de eerdere behandeling ziet. Dat bemoeilijkt de keuze voor de vervolgbehandeling. Douw en haar team onderzoeken of hersenactiviteit (eenvoudig meetbaar met EEG en MEG) een betere graadmeter is om in kaart te brengen of de tumor weer terug is gegroeid.

Innovatie: virussen & e-Nose
De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Ze worden in de regel niet ziek, maar ontwikkelen er wel een sterke afweer tegen. Het virus blijft na de eerste besmetting achter in het lijf, om vervolgens gedurende het leven af en toe kortstondig op te laaien. Omdat de afweercellen in het lichaam getraind zijn tegen het virus, maakt het direct korte metten met deze activiteit.

Prof. Wijnand Helfrich (UMC Groningen) gaat onderzoeken of het mogelijk is om deze afweercellen op kankercellen af te sturen. Het plan is om een middel in te zetten dat specifiek hecht op kankercellen en ervoor zorgt dat ze er voor het afweersysteem uit gaan zien als actieve CMV-virussen. Zo moet duidelijk worden of deze methode haalbaar en veilig is om door te ontwikkelen naar patiëntenstudies.

Een andere beloftevolle innovatie is de e-Nose, die volgens recent onderzoek kanker kan opsporen in uitgeademde lucht. Prof. Nicole Bouvy (Maastricht UMC+) onderzoekt de waarde van deze techniek bij schilderklierafwijkingen. Met de e-Nose hoopt ze beter onderscheid tussen goed- en kwaadaardige afwijkingen te kunnen maken, zodat minder mensen een onnodige schildklieroperatie hoeven te ondergaan.

Alpe d’HuZes & Pink Ribbon
Van de 27 miljoen euro komt bijna 9,5 miljoen euro uit de opbrengsten van de Alpe d’HuZes-editie van 2019, goed voor 19 projecten. Hiertoe behoort o.a. het project van dr. Melanie Schellekens. Aan het Helen Dowling Instituut onderzoekt zij het psychologische effect van een succesvolle nieuwe behandeling bij patiënten met uitgezaaide kanker. Zij kregen immers in eerste instantie een slechte prognose voorgeschoteld, maar zien hun leven vervolgens met onbepaalde tijd verlengd. De onzekerheid die dat met zich meebrengt, kan de kwaliteit van leven beïnvloeden. De onderzoekers willen samen met deze patiënten tot handvatten komen om deze groep optimaal te ondersteunen.

Uit de opbrengsten van Pink Ribbon financiert KWF 2 projecten, waaronder een onderzoek naar erfelijk verhoogd risico op borstkanker. Dr. Antoinette Hollestelle (Erasmus MC) duikt in het onderliggende mechanisme waardoor cellen met een erfelijke CHEK2-mutatie kunnen uitgroeien tot borstkanker. Kennis van dit mechanisme kan op den duur leiden tot preventie en betere behandeling van deze kankersoort.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.