menu Home
Algemeen

Bijeenkomst ‘Maak je vrijwilligersorganisatie en geloofsgemeenschap veiliger’

Paul | 21 september 2020

Facet Vrijwilligerssteunpunt organiseert samen met de expert Sociale Veiligheid van het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en de preventiemedewerker van het kerkelijk Meldpunt Misbruik op woensdag 7 oktober van 19.30 tot 21.45 uur een bijeenkomst over Sociale Veiligheid binnen het vrijwilligerswerk in Wijkcentrum West aan de Boksdoornstraat 80. Deze interactieve avond is met name gericht op vrijwilligersorganisaties, kerken en andere geloofsgemeenschappen om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Denk aan seksuele intimidatie, agressie, pesten en discriminatie.

Als vrijwilligersorganisatie werk je vaak met en voor kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen of mensen met een beperking. Voor zowel deze groepen als voor de vrijwilligers zelf moet de omgeving veilig zijn. Een goed beleid hiervoor valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur en raden van kerk of moskee.

In deze bijeenkomst wordt aangegeven wat Sociale Veiligheid inhoudt en worden concrete handvatten gegeven om hier binnen de vrijwilligersorganisatie of kerk/moskee mee aan de slag te gaan. Ook aan de orde komen ‘Wat is grensoverschrijdend gedrag?’, ‘Wat is preventief beleid en hoe kan je dat vorm geven?’ en de regeling gratis digitale VOG en aanvragen via E-herkenning.

Na een presentatie over Sociale Veiligheid en preventief beleid in het vrijwilligerswerk is er keuze uit twee workshops.

  1. Carin van der Hor, trainer en expert bij het NOV gaat verder in op grensoverschrijdend en lastig gedrag. Hoe dit te herkennen en bespreekbaar te maken. Aan de hand van een risicoanalyse gaan de deelnemers aan de slag.
  2. Ineke van Dongen, communicatieadviseur en preventiemedewerker bij het kerkelijk Meldpunt Misbruik bespreekt hoe je binnen de geloofsgemeenschap kan werken aan sociale veiligheid. Middels een casus komt de gedragscode en het stappenplan ‘Een veilige kerk’ aan de orde.
    De deelnemers ontvangen een map met praktische materialen om binnen hun organisatie of geloofsgemeenschap aan de slag te gaan. Vanuit het NOV is op dit thema extra ondersteuning (kosteloos) beschikbaar voor enkele individuele organisaties. Organisaties die hier interesse voor hebben kunnen zich na de bijeenkomst melden bij Facet Vrijwilligerssteunpunt.

De bijeenkomst is bedoeld voor bestuursleden, contactpersonen en coördinatoren vrijwilligerswerk van vrijwilligersorganisaties (niet- sportverenigingen) en kerken/moskee.

De bijeenkomst vindt plaats volgens de maatregelen rondom het coronavirus. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden is verplicht. Voor vragen en aanmelden kan men terecht bij het Vrijwilligerssteunpunt via inschrijven.vsp@facetridderkerk.nl (met vermelding van naam organisatie en contactpersoon, keuze workshop en telefoonnummer) of 0180 430 440.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply

  • cover play_circle_filled

    Goud en Foutshow ( 27-08-2020 )

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play