menu Home
Algemeen

Havenbedrijf Rotterdam begint pilot met elektrisch draagvleugelschip

Paul | 28 mei 2025

Sinds kort is er in de haven van Rotterdam een bijzonder nieuw schip te zien: het volledig elektrische draagvleugelpatrouillevaartuig van Havenbedrijf Rotterdam. Het vaartuig is onderdeel van een pilot voor de vlootvernieuwing van de vaartuigen van het Havenbedrijf.  

Het nieuwe draagvleugelpatrouillevaartuig, de Artemis EF-12 Workboat, ziet er misschien futuristisch uit, maar je kunt ‘m vanaf deze week zomaar spotten op het water van de Nieuwe Maas. Het vaartuig krijgt de naam RPA ZERO, verwijzend naar de nul-emissie van het schip. Bij hogere snelheden wordt de romp van een draagvleugelschip, of hydrofoil, uit het water ‘getild’, wat de weerstand en golfslag vermindert en de energie-efficiëntie vergroot.

Vernieuwing van de vloot

In de komende twaalf jaar bereiken de vaartuigen van Havenbedrijf Rotterdam het einde van hun technische levensduur. Het Havenbedrijf grijpt deze mogelijkheid aan om de gehele vloot te vernieuwen, te verduurzamen en onderhoudsprocessen te standaardiseren en te vereenvoudigen. In deze pilot wordt gekeken of een draagvleugelschip geschikt zou zijn voor de taken van de Divisie Havenmeester.

De directie van Havenbedrijf Rotterdam heeft de ambitie uitgesproken om de nieuwe vloot zo emissieloos mogelijk te maken, om zo bij te dragen aan een duurzame haven. Daarbij staat voorop dat de nieuwe schepen fit for purpose moeten zijn: ze moeten zeven dagen per week en 24 uur per dag inzetbaar zijn voor een schone, veilige en efficiënte haven.

Snel kunnen reageren van cruciaal belang

Herman Verweij, manager Scheeps- en Milieuveiligheid bij de Divisie Havenmeester, vertelt: “We willen de slimste haven zijn, met steeds meer gebruik van moderne hulpmiddelen in onze handhavings- en monitoringtaken. We willen ook de meest duurzame haven zijn, maar bij incidenten moeten we wel snel kunnen reageren op het water.”

Met dit volledig elektrische vaartuig van Artemis Technologies wil Havenbedrijf Rotterdam mogelijke voordelen testen. Verweij: “Denk daarbij aan de minimale golfslag en uitzonderlijke stabiliteit, zelfs bij woelig water. Daarom zijn we enthousiast om te onderzoeken of en hoe elektrische draagvleugelschepen onze samenstelling van inzetbare middelen kan aanvullen.”

Het toetsen van kansen en risico’s

De pilot loopt tot november 2025. De komende maanden volgen testen op de toepassingen, kansen en risico’s van draagvleugelschepen in de vloot. Daarbij kijkt het team van het Programma Vlootvernieuwing en Verduurzaming samen met de bemanning en asset managers onder andere naar vaargedrag, betrouwbaarheid van de vaartuigen, de voor- en nadelen van elektrisch varen en laden en de toepasbaarheid binnen de taken van de Divisie Havenmeester.

Samenwerking met Artemis Technologies

Voor de pilot huurt Havenbedrijf Rotterdam een vaartuig van Artemis Technologies. Het bedrijf hoopt met de samenwerking de betrouwbaarheid en aanpasbaarheid van zijn draagvleugelvaartuigen te laten zien, stelt de CEO van Artemis Technologies, Dr. Iain Percy OBE: “Samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam is een kans om te laten zien hoe onze Artemis EF-12 Workboat kan bijdragen aan het duurzamer maken van nautische werkzaamheden. We kijken ernaar uit om de haven van Rotterdam te ondersteunen bij haar inspanningen om duurzaamheidsambities te bereiken, terwijl we de hoogste veiligheids- en efficiëntienormen handhaven.”

Over de Divisie Havenmeester

Jaarlijks bezoeken 28.000 zeeschepen en 91.000 binnenvaartschepen de haven van Rotterdam. De Divisie Havenmeester zorgt daarbij voor een veilige, vlotte, duurzame en beveiligde afwikkeling van de scheepvaart in de haven van Rotterdam. Vanwege de publieke taak heeft de Divisie Havenmeester een speciale positie binnen Havenbedrijf Rotterdam. (Rijks)Havenmeester René de Vries geeft leiding aan de divisie.

Foto: IJsbreker TV, RPA Zero

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply






This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.