80 jaar vrijheid groots gevierd in Ridderkerk
Maandag 5 mei was het groot feest in Ridderkerk. De hele dag stond in het teken van het vieren van 80 jaar vrijheid. Een jubileum dat de gemeente Ridderkerk graag groots wilde markeren.
De dag werd afgetrapt met vrijheidsmaaltijden. In elke wijk genoten Ridderkerkers met elkaar van een lekker ontbijt. Er was ruimte voor ontmoeting, herinneringen te delen en samen vrijheid te vieren. Daarna volgde een bevrijdingsfeest op het Koningsplein en een voorstelling en filmavond in sporthal De Fakkel.
Bevrijdingsfeest
Om 12.00 uur was de officiële opening van het bevrijdingsfeest op het Koningsplein, onder leiding van ceremoniemeester Jan-Paul Apon (voorzitter Ridderkerks Veteranencomité). De ceremonie werd geopend door de lopers van Trimclub Antilope die het bevrijdingsvuur overhandigde aan burgemeester Marco Oosterwijk. Het vuur hadden ze al rennend meegenomen uit Wageningen.
Daarna sprak burgemeester Marco Oosterwijk de honderden aanwezigen op het plein toe. Hij benadrukte dat 80 jaar vrijheid een bijzondere mijlpaal is die gevierd moet worden. Maar dat 5 mei ook een dag mag zijn van reflectie en bezinning. “De vrijheid die wij hebben, wordt steeds vaker als vanzelfsprekend gezien. Maar dat is het niet. Vrijheid vraagt om waakzaamheid, om respect, om dialoog, en om betrokkenheid bij elkaar. Het vraagt om het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen. Verantwoordelijkheid voor onze vrijheid, maar óók voor die van een ander.”
Op de toespraak van burgemeester Oosterwijk volgde ook nog een toespraak van kinderburgemeester Lucas Rijsdijk die benadrukte dat het belangrijk is om over vrijheid te blijven praten met elkaar.
Vrijheidslied
Zanger Guus Bok sloot de officiële opening af met een bijzondere uitvoering van zijn vrijheidslied ‘Je bent vrij’. Hij deed dit samen met een orkest. Guus schreef het lied in opdracht van de gemeente voor dit jubileumjaar. Voor inspiratie voor het lied ging hij de afgelopen maanden met verschillende Ridderkerkers in gesprek over vrijheid. Het vrijheidslied deed burgemeester Oosterwijk eerder al cadeau aan alle commissarissen van de Koning en burgemeesters van Nederland.
Het feest brak daarna los op het plein. Er was een breed scala aan activiteiten: bezoekers konden genieten van hapjes van verschillende culturen op de culinaire markt, dansoptredens, een kunst- en cultuurmarkt en voor kinderen waren er verschillende spelactiviteiten. De festiviteiten duurde tot een uur of 17.00 uur.
Halverwege de middag was in sporthal De Fakkel een indrukwekkende voorstelling van Raymond de Kreek over Ridderkerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de voorstelling, die druk bezocht was, zong Guus wederom het vrijheidslied. De voorstelling werd muzikaal omlijst door Harmonie Slikkerveer.
De feestelijke dag werd afgesloten met een bijzondere bioscoopavond in sporthal De Fakkel waar de film ‘Lee’ werd vertoond. Een film die het verhaal vertelt van Lee Miller, een Amerikaanse model, fotograaf en oorlogscorrespondent, die de duistere en krachtige verhalen van de Tweede Wereldoorlog vastlegde.
Foto’s: Jos Wesdijk






Comments
This post currently has no comments.