menu Home
Politiek

CDA-kandidaat Ter Laak: Samenwerken voor een veilig Europa

Paul | 3 juni 2024

“Onze vrijheid en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend,” waarschuwt Ingeborg ter Laak, de nummer twee op de CDA-lijst voor de Europese Parlementsverkiezingen. “Met een oorlog op ons continent staan deze waarden onder druk. Alleen door samen te werken met Europa kunnen we Nederland beschermen.”

“De wereld wordt steeds onvoorspelbaarder. Daarom moeten we in Europa onze defensie beter coördineren,” benadrukt Ter Laak. “Op dit moment hebben we diverse wapensystemen en militaire voertuigen. In een noodsituatie kan Spaanse munitie bijvoorbeeld niet worden gebruikt in Nederlandse wapens. Dit maakt ons kwetsbaar. We moeten overstappen naar uniforme systemen en dezelfde uitrusting.” Ze vervolgt: “Veiligheid en het behoud van onze manier van leven zijn de kern van Europese samenwerking. De EU begon na de Tweede Wereldoorlog als vredesproject, met het doel: nooit meer oorlog. Als we alle Europese legers samenvoegen, hebben we 1,4 miljoen militairen. Dat zou het grootste leger ter wereld zijn. Maar defensie in Europa is nu te gefragmenteerd. We moeten coördineren en samenwerken om onze gezamenlijke veiligheid te waarborgen.”

Sterkere samenwerking

Het CDA streeft niet naar een zelfstandig Europees leger, maar wil wel een sterkere Europese pijler binnen de NAVO die zelfstandig kan opereren. “Meer samenwerking binnen de NAVO is essentieel,” stelt Ter Laak. “Dit houdt in dat we gezamenlijk wapens en voertuigen moeten aanschaffen, samen moeten oefenen en investeren in de Europese defensie-industrie. Dit leidt tot meer standaardisatie en betere samenwerking.”

Voldoende investeringen

Daarnaast is het cruciaal om voldoende te investeren in defensie: “De NAVO-norm van 2% van het bbp voor defensie-uitgaven moet het minimum worden voor Nederland. Nederland moet minimaal 2% van het bbp aan defensie blijven besteden. Verder pleiten wij voor de oprichting van een Europese Veiligheidsraad en besluitvorming over het EU-buitenlandbeleid met gekwalificeerde meerderheid.”

Veiligheid en hoop

Ter Laak sluit af met een oproep tot een gezamenlijke inspanning: “Laten we deze visie van samenwerking en eenheid omarmen. Alleen door samen te werken kunnen we een veilige toekomst voor alle Europeanen waarborgen. We hebben een veelzijdige krijgsmacht nodig en zijn trots op onze mannen en vrouwen in uniform. Samen kunnen we de veiligheid van Europa verzekeren en een veilige haven creëren voor iedereen.”

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.