menu Home
Algemeen

“Alles kan als je het maar wil”

Paul | 13 maart 2024

Ridderkerker Ronald van Dort heeft het naar zijn zin bij 41 Brigade Verkenningseskadron. Hij vindt het geweldig als hij in 2007 hoort dat zijn team naar Afghanistan gaat. In de laatste week van zijn uitzending reed zijn verkenningsvoertuig in 2008 op een bermbom. 

Van die explosie weet Ronald nog bijna alles. Beide benen moeten geheel worden geamputeerd. Ook is zijn bekken op meerdere plekken gebroken, hij heeft hoofdletsel, trommelvliezen zijn geklapt en een kaakfractuur zorgt ook voor complicaties. Ronald vecht voor zijn leven. Drie maanden ligt hij in coma, krijgt 129 zakken bloed en moet 29 operaties ondergaan. Volgens de artsen van het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht zou hij de rest van zijn leven in bed moeten doorbrengen.

Korporaal van Dort legt zich daar letterlijk en figuurlijk niet bij neer. Door de goede zorg van de medische staf en alle support van familie, vrienden en collega’s is hij langzaam opgekrabbeld en heeft gedurende de jaren erna weer een voor hem goed leefbaar bestaan opgebouwd.

Hij heeft een aantal jaren mee gedaan aan de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die gewond zijn geraakt in het leger. Niet onverdienstelijk want Ronald kwam thuis met een tas vol medailles. Hij rolt de Nijmeegse Vierdaagse, hij zwemt en doet aan basketbal en tennis.

Tussendoor was hij keihard aan het trainen voor zijn grote droom, de eerste Nederlander worden die de “Big Six” uitrolt. Dat zijn de zes grote marathons van de wereld. Bosten, New York, Chicago, Berlijn, Tokio en Londen. Ronald doet dat niet in een speciale sportrolstoel, maar in zijn alledaagse stoel. “In een sportrolstoel zit je helemaal voorovergebogen en ga je veel harder. Dat wil ik niet.”

Gelukkig werd Ronald voor alle marathons ingeloot en wist hij het geld voor alle kosten via crowdfunding op te halen. 

In 2021 begon zijn avontuur met de marathon van Berlijn deze heeft hij behaald in 03:16:00. In oktober 2022 heeft hij de marathon van Londen behaald in 03:10:39, Een week later ging Ronald naar Chicago voor de marathon deze ‘rolde’ hij in 03:12:18

Dat zelfde jaar in november stond hij aan de start van de zware marathon in New York. natuurlijk werd deze ook helemaal volbracht door de sportman uit Ridderkerk in een tijd van 3 uur 19 minuten en 1 seconde. In april 2023 ging Ronald en zijn team naar Boston voor de marathon en behaalde de eindstreep in 03:00:34.

Voor de laatste van zes reisde hij naar Tokyo. Op 3 maart 2024 volbracht Korporaal Ronald van Dort zijn persoonlijke missie. De marathon van Tokyo behaalde hij in 02:10:00.

“Mijn Six Star uitdaging behaald als eerste niet atleet in een rolstoel. Super blij met het behalen van De Six Star. Nu op naar een nieuwe uitdaging. Ik wil heel graag een Iron man doen en deze ga ik zeker ook proberen te behalen.”

De Ironmanwedstrijd bestaat uit de typische triatlonafstanden: 3,86 km Zwemmen, gevolgd door 180,2 km Wielrennen en 42,195 km Hardlopen. We hopen dat hij de tijd kan vinden om ook voor deze zware uitdaging te trainen want Ronald werkt nog steeds voor Defensie als wapentechnicus. 

Ridderkerk FM feliciteert Ronald met het behalen van de Six Star. Wat een wilskracht, wat een sportman……..

“Alles kan als je het maar wil”

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.