Rijsoord speelt zich in de gevarenzone

Paul | 3 maart 2024

door Wim de Rooij

Rijsoord heeft zich zaterdagmiddag door een onnodig verlies tegen Pelikaan in de gevarenzone gespeeld. Met al eerder een even onnodig gelijkspel in en tegen Streefkerk hebben de Kraaien vier kostbare punten verspeeld. Punten, waarmee het team zich in de middenmoot van de competitie had kunnen nestelen. Nu dreigt degradatie, omdat de ploegen rond Rijsoord één of twee punten minder hebben, maar ook een wedstrijd minder hebben gespeeld. Natuurlijk is er nog van alles mogelijk, maar dan zal er wel uit een ander vaatje dan afgelopen zaterdag getapt moeten worden.

Voorafgaand aan de wedstrijd weinig ‘personele’ problemen voor trainer Johan Versluis en alleen Casper Gerritse kampt met een blessure. Het bleek al gauw dat Rijsoord de wedstrijd moest maken en de bezoekers van het sportpark Bakestein probeerden het veelal voetballend op te lossen. Aan de andere kant was er de thuisploeg, die vooral de lange bal hanteerde en de spitsen Ruben de Raad en Jesper Nossent moesten er maar wat moois van maken. Mede daardoor werd Pelikaan niet echt gevaarlijk in die eerste helft. Na een minuut of twintig kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht, maar het zou Rijsoord zijn dat na bijna een half uur voetballen de score opende. Het was Lulu Statia, die de van links inkomende Enriqué Edomaruse goed bediende en deze liet doelman Lucas Francissen kansloos; 0-1. Een mooie opsteker voor Rijsoord in deze wedstrijd, die toch ook wel een sleutelwedstrijd mocht worden genoemd. Een paar minuten later was er een goede actie van Timo Nossent, die op rechts doorbrak, maar een attente Jesper Verveer voorkwam erger. Aan de andere kant was Rijsoord dicht bij een tweede treffer. Eerst was het Lulu Statia die, na een snelle aanval van Rijsoord, zijn schot net over het doel van Francissen zag gaan en een enkele minuut voor de rust was Edomaruse ook dicht bij een tweede treffer. Zijn schot ging voor langs, waardoor de 0-1 ook de ruststand zou worden. Op basis van de eerste helft verwachtte geen enkele supporter van Rijsoord echte problemen voor de tweede helft. Het zou echter anders verlopen.

De vraag blijft wat er in de thee van Pelikaan of wellicht Rijsoord heeft gezeten, want binnen zeven minuten had de thuisploeg de 0-1 achterstand omgezet in een 3-1 voorsprong. Onbegrijpelijk dat de Kraaien het zover hebben laten komen. Het waarom zal altijd een raadsel blijven, maar zou het onderschatten van de tegenstander op basis van de toch wel redelijke eerste helft zijn geweest? Joost mag het weten. Een feit is dat Pelikaan furieus ten aanval trok en al na drie minuten moest Timo Versteeg spits Ruben de Raad in het strafschopgebied aan zijn arm trekken en hem ten val brengen. De begrijpelijke reactie van scheidsrechter Silco Saaman was het toekennen van een strafschop en De Raad ontfermde zich hier zelf over; 1-1. Hierna kwamen de twee minuten van Trèsor Anuar Nzojibwami, die zijn eerste treffer met het hoofd maakte en een minuut daarna zijn tweede; 3-1. De spelers van Rijsoord keken elkaar verbijsterd aan en beseften dat er wat moest gebeuren. De aanval werd opgezocht en Michael Harding kwam in het veld voor Enriqué Edomaruse om meer kracht in de aanval te brengen. Trainer Johan Versluis wisselde nog tweemaal, maar het leek wel of de echte overtuiging om de achterstand nog om te zetten ontbrak. Een minuut voor het einde van de officiële tijd en in de wetenschap dat de scheidsrechter er nog enkele minuten zou bijtellen was het Michael Harding, die na een dieptepass en met een vlammend schot doelman Francissen kansloos liet; 3-2. Met deze stand zou Rijsoord nog een slotoffensief kunnen beginnen, maar het doelpunt zou worden afgekeurd. Bij de aanval stond de assistent, de clubgrensrechter Andre Versteeg, al te vlaggen voor buitenspel. Scheidsrechter Silco Saaman zag het vlagsignaal en liet blijken het anders te zien en liet doorspelen. Na het doelpunt kwam er toch een overleg tussen de scheidsrechter en de clubgrensrechter en dan ken je de uitkomst al. Een slappe beslissing van de scheidsrechter, die niet bij zijn eigen waarneming bleef en et doelpunt werd afgekeurd. Ondanks de zeven minuten extra speeltijd veranderde er niets meer aan de uitslag. Rijsoord stond alweer met lege handen en zag de positie op de ranglijst alleen maar slechter worden.

Volgende week zaterdag speelt Rijsoord tegen De Zwerver, dat met een wedstrijd minder één punt onder Rijsoord staat. Het is een open deur, maar de punten moeten op de Vlasstraat blijven. Want bij winst van de tegenstander komt Rijsoord op een plaats te staan, waar een degradatie te vrezen valt. En dat mag in het jaar dat de club honderd jaar bestaat en vele triomfen heeft gevierd niet gebeuren.

Opstelling: Jesse Verveer – Damian Muller (78. Stefan Havelaar) – Timo Versteeg – Kevin Versteeg – Vince van Nes – Chakib Lechheb (81. Youri Haasdijk) – Lulu Statia – Enriqué Edomaruse (61. Michael Harding) – Danny Haasdijk – Floris Plomp – Anass Rachidy.

Foto’s: Leen Kruithof