Handballers, winst met een bijsmaak

Paul | 25 februari 2024

door Hans Muntz

Na afloop waren de mannen van Saturnus’72 in hun nopjes met de eenvoudige overwinning van 30-18 op laagvlieger Ventura 2. De bijsmaak komt vanwege het feit dat Niels Erkelens in de twintigste minuut van de eerste helft met een rode en blauwe kaart naar de kant moest. Dit voorval overschaduwde de overwinning en ook de vraag of dit voorval nog een staartje krijgt bij de tuchtcommissie.

Danny Kanters openende al na enkele seconde de score tegen de zwakke Schiedammers. Saturnus’72 was op alle fronten sterker en leek af te gaan stevenen op een grote overwinning. Na 15 minuten stond het 10-2 en hapte Ventura naar adem. Op alle mogelijke manieren probeerde zij de thuisclub uit haar ritme te halen. Dit lukte rond de twintigste minuut toen de uitstekend spelende Niels Erkelens op de achterlijn door Thom Heijselaar het leven zuur werd gemaakt. Zijn reactie was niet slim, hij gaf zijn tegenstander een duw waardoor deze luid gillend ten onder ging. De scheidsrechter zag hier een direct rode en ook blauwe kaart in die naast diskwalificatie ook nog een staartje kan krijgen bij de strafcommissie. “Niet slim om zo te reageren”, vond coach Remco de Jong na afloop. “Ik heb de jongens van te voren al verteld dat dit een manier zou zijn om ons uit de wedstrijd te houden. Het kwaliteitsverschil was gewoon te groot. Overigens vind ik wel dat de reactie van de scheidsrechter, een direct rode kaart en blauwe kaart, wel zwaar bestraft. Maar je moet slim zijn en niet ingaan op provocaties. Hier dupeer je niet alleen jezelf, maar ook het team”. Het vervolg van de eerste helft gaf Saturnus nog meer power om het verschil groter te maken. Bij rust stond het dan ook 15-7. Ook in het tweede bedrijf was het een eenzijdige wedstrijd die eenvoudig met 30-18 gewonnen werd.

Na afloop sneeuwde de winst een beetje onder en ging het meer om het incident uit de eerste helft. Maar toch was de ploeg blij met de winst en blijft het in de race voor een plaats bij de eerste drie. Saturnus staat nu gelijk met Hercules op 22 punten maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Hercules haalt deze wedstrijd volgende week in tegen de nummer vier Westlandia. Saturnus komt zondag 10 maart pas weer in actie. Om 14.15 uur is in Rotterdam Roda’71 de tegenstander.