menu Home
Algemeen

Kom Erbij!

Paul | 9 oktober 2023

Zo was de uitnodiging van samenwerkende organisaties in Ridderkerk om gezamenlijk een mooi aanbod van activiteiten neer te zetten in de week van de eenzaamheid. Diverse activiteiten zijn er in deze week georganiseerd waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Dat is de week tegen eenzaamheid. Verbinding staat centraal.

Wat was er zoal te doen? Een selectie van onze activiteiten.

Lunch in wijkcentrum Bolnes. Hier hebben 40 deelnemers met elkaar genoten van een warme lunch bereid door vluchtelingen. Voor de inwoners die elke dag alleen eten of als gezin weinig aanspraak hebben is met de activiteit Heel Ridderkerk Kookt in 5 verschillende keukens gekookt voor hun buren.

Aafje trapte het weekend af met een themabijeenkomst Langer thuis in Ridderkerk met een kleine groep belangstellende buurtbewoners. In het ontmoetingsplein was een mooie afsluiting van het optreden van Peter Dons met combi aan buurtbewoners en inwoners van Aafje Reyerheem. Schilderen in de Bibliotheek voor 65+, een klein creatief gezelschap heeft geschilderd in een gezellige sfeer.

Bij de workshop Huidhonger gingen de deelnemers het begrip uitdiepen en oefeningen om weer goed in eigen lijf te komen, waarop tijdens de handmassages gesprekken zijn gevoerd over eenzaamheid, hoe lastig het is om je leven weer op te pakken als je partner overlijdt en hoe je weer aansluiting vindt. “Even tijd voor jezelf en een verwenmoment is iets wat je jezelf niet gunt’, gaven de deelnemers aan.

Tijdens diverse workshops met jongeren uit groep 7 en 8 kwam het gesprek over eenzaamheid op gang door verschillende tools te hanteren. Tijdens bonbons, bloemen en cupcakes maken voor senioren werd er gekeken naar de betekenis van eenzaamheid en wie in hun omgeving eenzaam was en waarom.

Of je nu langskwam omdat je even je ei kwijt wilde, een praatje wilde maken, of je even niet alleen wilde zijn, ontmoeten stond centraal tijdens Dierendag. Sjaak en Truus, de 2 geiten, kwamen samen met hun vriendjes de konijntjes en tamme eend naar het wijkcentrum Bolnes. Vele kinderen, ouders en buurtbewoners mochten de dieren ontmoeten en de bezoekers elkaar. Het was een gezellige dolle boel. De verzorgster Herma en buurvrouw Pamela waren erbij voor assistentie, hebben genoten, en zorgden goed voor ons tijdens het bezoek.

Bij het bezoekerscentrum de IJsvogel was er een rondleiding die met veel enthousiasme is gegeven aan deelnemers die een rondleiding kregen in de Biologische Heemtuin.

Ondanks dat er voor de LHBT ontmoeting, roze ouderen, dit jaar geen animo was, waren er mooie en warme ontmoetingen en zijn er fijne gesprekken over gevoerd. En daar doen we het voor.

Mattie Meeting XXL, een avond in het theater Het Plein, stond in het teken van verbinding door middel van theater, muziek en veel meer.

De ervaring leert ons dat de doelgroep ‘eenzamen’ moeilijk te bereiken is. Een item waar de coalitie en hun achterban komend jaar mee aan de slag gaan. Heeft u tips of suggesties? Wij horen het graag, want samen maken wij de week tegen eenzaamheid.

De workshop Eenzaamheid van 26 en 29 september 2023 is verplaatst naar 25 oktober 2023. Locatie: WVC West, Boksdoornstraat 80. Inloop vanaf 18.30 uur. Doel van deze bijeenkomst is om aandacht te geven aan het taboe en het sociaal isolement. U kunt zich hier nog voor aanmelden.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Sandra van Marion en Henny de Wilt via Facet Ridderkerk, Schoutstraat 5, 0180-432 350.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.