menu Home
Politiek

VVD: vragen over veiligheid

Paul | 14 september 2023

De overval op de Lidl in Bolnes begin augustus en twee weken later de schietpartij bij de shoarmazaak op de Dijk, heftige geweldsincidenten in Ridderkerk houden ons bezig. Ook de verkeersoverlast blijft aanhouden. Inwoners klagen over te hard rijden, lawaai en onveilige verkeerssituaties. VVD Ridderkerk stelt daarom in de raadsvergadering van donderdag 14 september vragen vanwege de de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de Ridderkerkers.

In eerdere plannen van de gemeente, zoals het Integraal Veiligheidsplan ‘20 – ’23, staat dat het veiligheidsgevoel van de Ridderkerkers vergroot moet worden. Linda Klaver, fractievoorzitter van VVD Ridderkerk wijst op deze zinnen uit het coalitie-akkoord: ‘De zichtbaarheid van wijkagenten en boa’s zal vergroot moeten worden.’ en: ‘Om criminaliteit en ongewenst gedrag tegen te gaan, zetten we onder andere in op: extra wijkagenten, één boa per wijk en een buurtpreventie die we beter ondersteunen’.

Eén boa per wijk is nu – op papier – het geval. “We zijn blij dat we nu negen formatieplaatsen voor boa’s hebben in Ridderkerk. Dat was een van onze verkiezing speerpunten, en we zijn er blij mee dat dit in de gemeente gelukt is. Maar, effectieve inzet valt of staat natuurlijk bij hoeveel boa’s er echt in dienst zijn hier en hier werken.” 

Dat geldt ook voor de wijkagenten. De inzet van wijkagenten is landelijk ingeregeld. Daar heeft de gemeente feitelijk geen directe invloed op. “De norm is nu: één wijkagent per 5.000 inwoners. In dat opzicht hebben we er op papier dus te weinig.”, geeft Klaver aan. Eind 2022 kondigde het college aan dat er naar verwachting meer formatie aan wijkagenten bij komt in Ridderkerk. “Maar ook dan geldt weer: worden die vacatures ingevuld? Natuurlijk hebben we begrip voor personeelstekorten, maar daar kunnen we ons niet bij neerleggen. Wat gaan we er daadwerkelijk aan doen zodat we ons met en op volle kracht tegen ongewenst gedrag en criminele activiteiten verzetten? Daar gaat het om. Daarom blijven we vragen stellen.”

De raadsvergadering is te volgen via de website van de gemeente.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.