menu Home
Gemeente Nieuws

Voorgenomen aankoop voor behoud historisch schoolgebouw

Paul | 14 september 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ridderkerk wil het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg 101 en een groot gedeelte van de inventaris – gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog – kopen.

Met de voorgenomen aankoop wil het college recht doen aan de historische waarde van het voormalig schoolgebouw in Rijsoord. Op 15 mei 1940, een dag na het bombardement op Rotterdam, vond op deze plek de capitulatie van Nederland aan Duitsland plaats. In het voormalig schoolgebouw is de afgelopen jaren een museum opgebouwd waar bezoekers kunnen leren over deze historische gebeurtenis.

Wethouder Peter Meij: “Het is wat het college betreft van nationaal belang dat het museum in stand blijft en het belangrijke werk van de afgelopen jaren wordt voorgezet”.

De voorgenomen aankoop is het resultaat van een getroffen schikking tussen eigenaar van het voormalig schoolgebouw, de heer Los, en de gemeente Ridderkerk. Het schikkingsresultaat houdt in dat de gemeente, onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad, naast het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg, ook het deel van de inventaris koopt dat gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog. Het college van Ridderkerk vraagt de gemeenteraad daarom €495.000 beschikbaar te stellen voor de inventaris.

De schikking was nodig om een geschil tussen beide partijen op te lossen. De heer Los deed begin april 2021 het aanbod aan de gemeente om het voormalig schoolgebouw, de gehele inventaris van het schoolgebouw én het aangrenzende woonhuis te kopen. De gemeenteraad besloot in april 2021 alleen het schoolgebouw te willen kopen voor een bedrag van €755.000. Om een verdere procesgang te voorkomen, is het college blij dat er na goed overleg ruimte is gekomen om bovengenoemde schikking te treffen.

Foto’s: Jos Wesdijk

RIDDERKERK – Foto Jos Wesdijk

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.