menu Home
Geen categorie

Zo fietsveilig zijn Zuid-Hollandse gemeenten

Paul | 4 september 2023

De scholen zijn weer begonnen en na een rustige zomerperiode is de weg weer bezaaid met fietsers. Oppassen geblazen dus in het verkeer. Vooral in Leiden lopen fietsers risico, want nergens in de provincie gebeuren zo veel ongelukken met tweewielers als in deze gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van ongevallengegevens van Rijkswaterstaat. 

Ten opzichte van andere provincies is Zuid-Holland erg onveilig voor fietsers. Jaarlijks gebeuren er zo’n 12,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt een stuk hoger dan landelijk gemiddeld (8,5). Zuid-Holland is hiermee zelfs de ‘minst fietsveilige provincie’ van heel Nederland. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

Grootste kans op fietsongeval, dit zijn de uitschieters

Ten opzichte van het aantal inwoners blijkt Leiden de minst veilige Zuid-Hollandse gemeente voor fietsers. Per 10.000 inwoners gebeuren hier volgens de meest recente cijfers zelfs 23,2 fietsongevallen per jaar. 

De vijf minst veilige Zuid-Hollandse gemeenten om te fietsen zijn ook landelijk gezien de gevaarlijkste fietsgemeenten, en zijn als volgt:

  • Leiden: 23,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Wassenaar: 21,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Noordwijk: 20,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Midden-Delfland: 20,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  • Den Haag: 19,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners

De gemeente Albrandswaard blijkt juist het veiligst. Hier gaat het jaarlijks om 1,9 ongevallen per 10.000 inwoners. Benieuwd hoe ‘fietsveilig’ jouw gemeente is? Bekijk dan de lokale kaartjes op de website van Independer: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/onderzoek/fietsongevallen-2023 

Vaak auto betrokken bij fietsongeval

Bij veel fietsongevallen is een personenauto betrokken: in Zuid-Holland gaat het om 43,3% van alle fietsongelukken. Vooral in Brielle lag dit percentage hoog. Hier gaat het zelfs om 87,5% van alle ongelukken met fietsers. Ook in Krimpen aan den IJssel (86,7%), Maassluis (76,5%) en Hellevoetsluis (75%) worden fietsers naar verhouding vaak aangereden door auto’s. Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks zegt hierover:  “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.