menu Home
Algemeen

Gemeente Ridderkerk stelt Energiestoeslag 2023 maximaal uit

Paul | 14 juli 2023

door Jan-Hein Visser

Het hing al een beetje in de lucht, maar de gemeente Ridderkerk heeft deze week bekend gemaakt te wachten met het volledig uitbetalen van- en in behandeling nemen van aanvragen voor de Energietoeslag 2023 tot tenminste half september aanstaande. Dit terwijl een gedeelte hiervan in principe allang had kunnen worden uitbetaald. De mening daarover of dit praktisch en voor alle aanvragers eerlijk uitvoerbaar is, verschilt echter per gemeente en heeft tot grote verschillen geleid in de lokale uitvoering. Zo keerden gemeenten als Lansingerland en Den Haag al maanden geleden een voorschot van €500 uit, maar deden Schiedam, Rotterdam, Barendrecht of Ridderkerk dit nog niet. Sterker nog: minima die door de hoge energierekeningen niet of moeilijk rondkomen moeten nog wachten tot komend najaar op uitbetaling hiervan. Dit is dan wel in een keer €1300.

In 2022 werd een eenmalig bijzonder besluit genomen door het kabinet, dat zonder aanpassing van de wet een energietoeslag voor minima mogelijk maakte. Dit om hen te behoeden voor financiële problemen naar aanleiding van de explosief gestegen energiekosten. Ook voor 2023 is door het kabinet tot een energietoeslag besloten, maar hiervoor is wel een aanpassing in de participatiewet nodig. Echter: dit geldt voor het bedrag van €800 per gerechtigde, want de overige €500 is al in december 2022 in het zogeheten gemeentefonds gestort en kon dus in feite worden toegevoegd aan energietoeslag 2022. Veel gemeenten hebben sindsdien dit bedrag aan al aan alle gerechtigden uitgekeerd. Maar hieronder valt de gemeente Ridderkerk net als Rotterdam en Barendrecht niet.

De gemeente Ridderkerk vond dat deze eerdere gedeeltelijke uitvoering te complex was en wil daarom het definitief aannemen van de nieuwe wet afwachten. De stemmingen in de tweede en daarna eerste kamer worden echter pas na het zomerreces verwacht. Het voorstel tot wijziging van de participatiewet is wel begin juli door minister Schouten naar de kamer gestuurd en wordt op 19 juli ingebracht als verslag, wat echter nog geen stemming is. In feite had dit alles al veel eerder kunnen gebeuren, maar er was onder meer wegens enkele rechtszaken een forse aanpassing nodig.

De complexiteit zat hem volgens de gemeente in de onzekerheid over het beschikbaar krijgen van voldoende middelen voor de complexe uitvoering en het feit dat indien de eerste €500 al wordt uitgekeerd, terwijl nieuwe aanvragen nu pas dit najaar in behandeling worden genomen, sommigen buiten de boot kunnen vallen voor een deel van het bedrag. Feit is hoe dan ook dat de gemeente Ridderkerk al aan heel wat inwoners de eerste €500 had kunnen uitkeren, maar een afwachtende houding koos om maximaal risico’s te vermijden. En dat maakt het leven er voor een aanzienlijke groep minima zeker niet makkelijker op. Dat laatste is ook wel gebleken uit het vrij zorgelijke feit dat het aantal aanmeldingen voor de voedselbank in het afgelopen jaar is verdubbeld. Wat alle definitieve voorwaarden worden voor verschillende groepen minima is ook nog niet bekend.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.