menu Home
Algemeen

CEO Allard Castelein zwaait af na tien jaar Havenbedrijf Rotterdam

Paul | 14 juli 2023

CEO Allard Castelein zwaait af na bijna tien jaar het Havenbedrijf Rotterdam. Onder zijn leiding zette de haven de transitie in van fossiel naar duurzaam. Door zijn focus op digitalisering zijn logistieke ketens in de haven veel efficiënter geworden. Castelein verlaat het Havenbedrijf met een Koninklijke en een gemeentelijke onderscheiding.

Castelein (65) had zijn laatste werkdag op 14 juli. Eerder nam hij al feestelijk afscheid van medewerkers bij het Havenbedrijf en van relaties. Castelein wordt opgevolgd door Boudewijn Siemons (58) als CEO a.i. Siemons is nu COO van het Havenbedrijf en daarmee verantwoordelijk voor infrastructuur en maritieme zaken. Hij zal beide functies combineren totdat een nieuwe CEO is benoemd. Hij vormt samen met CFO Vivienne de Leeuw (48) de directie.

Energietransitie
Castelein heeft het voortouw genomen in de energietransitie van de haven. In 2015, in het jaar nadat hij tot CEO was benoemd, werd het Internationale Klimaatakkoord van Parijs gesloten waarmee bindende afspraken zijn gemaakt over het tegengaan van de opwarming van de aarde. Het markeerde het begin van de energietransitie van de haven en het industrieel complex. Castelein zag dit als een kans, in plaats van een bedreiging, en wist daarmee vele anderen mee te nemen op de weg van een fossiele naar een groene, duurzame haven.

Internationale samenwerking

Castelein heeft de digitalisering van het Havenbedrijf en de Rotterdamse haven een stap verder gebracht, waardoor de logistieke keten veel efficiënter is geworden. Onder zijn leiding heeft het Havenbedrijf kennis en ervaring ten dienste heeft gesteld van de ontwikkeling van andere havens en industriegebieden wereldwijd. Op deze en vele andere manieren heeft hij de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven wereldwijd versterkt.

Onderscheidingen

De bijdrage van Castelein is niet onopgemerkt gebleven. Tijdens zijn afscheidsbijeenkomst kreeg hij twee onderscheidingen. Hij is door Koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor duurzame energie en scheepvaart. Deze onderscheiding ontving hij van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). De Gemeente Rotterdam kende hem de Johan van Oldenbarneveltpenning toe vanwege zijn grote bijdrage aan de energietransitie in de Rotterdamse haven en het internationaal op de kaart zetten van de havenstad. Ook zijn inzet en betrokkenheid voor verschillende maatschappelijke en culturele organisaties in Rotterdam wogen mee bij het toekennen van beide onderscheidingen.

CEO Castelein en minister Harbers

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.