menu Home
Gemeente Nieuws

Ridderkerk teleurgesteld: minder bussen RET in de zomer

Paul | 27 juni 2023

De RET kondigde dinsdag 20 juni een extra afschaling van de dienstregeling in de zomerperiode aan. Dit is wat de Gemeente Ridderkerk betreft onacceptabel, zeer ongewenst en aan de Ridderkerkse gebruikers van het openbaar vervoer niet te verkopen.

De RET schrijft: “Van zaterdag 8 juli tot en met zondag 20 augustus rijdt RET de vakantiedienstregeling. Omdat er minder reizigers zijn in de zomermaanden, rijden diverse bus-, tram- en metrolijnen een aangepaste dienstregeling. Als gevolg van een krappe personele bezetting rijden er minder bussen dan vorig jaar tijdens de vakantieperiode.”

Voor reizigers van en naar Ridderkerk betekent dit dat er een lijn vervalt en verschillende lijnen minder vaak gaan rijden. Dit komt bovenop de al afgeschaalde bussendienstregeling die afgelopen periode van kracht was. In de zomerperiode zal er dus minimaal openbaar vervoer beschikbaar zijn voor reizigers van en naar Ridderkerk.

Wethouder Peter Meij: “Veel mensen hebben geen auto. Het openbaar vervoer is voor hen de enige mogelijkheid om naar werk te reizen en deel te nemen aan de maatschappij. Door de extra afschaling van de RET staat dit ernstig onder druk. Wij willen het openbaar vervoer juist beter maken in plaats van uithollen. Ook nu diverse bruggen en tunnels in onderhoud gaan, is het belangrijk om goed en snel openbaar vervoer te hebben als alternatief voor de auto.’’

Financiële gevolgen

Busvervoer in Ridderkerk wordt geregeld via de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), waar wij als gemeente bij zijn aangesloten. De MRDH heeft géén akkoord gegeven aan de RET om af te schalen. Hiermee wordt in de zomerperiode de bus wat de MRDH betreft té onaantrekkelijk en komt het busvervoer van de RET als vervoersalternatief nog veel verder onder druk te staan. Daarom is het voor de MRDH niet mogelijk om richting de RET akkoord te geven op de afschaling.

Desondanks voelt RET zich genoodzaakt deze maatregelen toch te nemen. De MRDH zal daarom sowieso overgaan op verrekening van het aantal dienstregelingskilometers dat minder gereden zal gaan worden zoals afgesproken in de concessie. De Gemeente Ridderkerk roept de RET via een brief op de aangepaste dienstregeling minimaal weer op te schalen naar de regeling die gold voor de recente versobering.

Foto: Jos Wesdijk

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.